Porodica

Porodica je naša sigurna baza. Porodica je važna. Najvažnija! Ništa nije važnije od porodice, jerporodica i svakodnevni načini komuniciranja u njoj duboko utječu na ljudska bića.

 Upravo iz ovog razloga želimo naglasiti značaj koji porodica ima, pogotovo u krizim vremenima. Porodica nas čuva, njeguje, pruža nam podršku, gradi nam samopouzdanje, nudi nam utjehu, u njoj se trebamo sigurno i spokojno osjećati.

Razgovarajmo u svojim porodicama, dijelimo dobro i zlo, govorimo bez straha od osude, imajmo povjerenja u članove naše porodice! Porodica je društvena grupa drugačija od svih drugih. Ima elemente trajnosti. U nju se ulazi rođenjem, a izlazi smrću – tako je posebna!

Dragi roditelji, budite roditelji, a ne samo mame i tate! Razgovarajte sa svojom djecom i međusobno o svemu, bez osude i krivice. Učite ih pravim vrijednostima - porodičnim vrijednostima. Ističite i govorite o ljubavi, druženju, čitanju knjiga, poštovanju prirode. Gradite, njegujte svoj roditeljski sistem! Čitajte o roditeljstvu - to je najvažnija edukacija u životu! Ništa nije tako važno kao osmijeh, sigurnost i zadovoljstvo vašeg djeteta; ni školski uspjeh, ni sportski uspjeh. Volite ih i neka osjete tu ljubav! Jedino tako ćete od njih napraviti dobre osobe! Ljude koji vole ljude i znaju to pokazati.

Funkcionalna, „zdrava“ porodica je ona u kojoj su na snazi funkcionalni obrasci: povjerenje, tolerancija, poštovanje, razumijevanje, pravila – određena i saopštena, fizička bliskost, iskrenost, osjećaj prihvaćenosti, pripadanja; komunikacija je stalna, jasna, spontana, komuniciraju se i osjećanja i misli. Funkcionalnost ili ono što mnogi zovu „normalnost“ je proces.

Dragi roditelji, dragi članovi svojih porodica, obratite pažnju jedni na druge! Obratite pažnju na svoje porodice, razmislite ima li elemenata disfunkcionalnosti! Posebno obratite pažnju na najmlađe i najosjetljivije članove porodica! Obratite pažnju na svoje adolescente! Razgovarajte sa njima! Ne žmirite! Ne tajite! Ne čekajte dugo! Nema mjesta stidu. Potražite pomoć ako primijetite da se povlače u sebe, pokazuju agresivnost prema drugima, postaju pretjerano tajnoviti, postaju nasilni prema slabijima ... Obratite pažnju! Sjedite! Zagledajte se u njih!

 

Related Articles