1937. godine

Ugledna sarajevska porodica Dženetić uvakufila je svoj posjed u centru Grada radi školovanja muslimanske omladine (tzv. evladijet-vakuf), a 1938. podignuta je zgrada i predata na upotrebu „Narodnoj uzdanici“, organizaciji za kulturno i privredno uzdizanje muslimana. Poslije Drugog svjetskog rata u njoj je dugi niz godina bio ženski đački dom. Tokom agresije ovdje je bila smještena Srednja policijska škola, a 1995. godine Prva bošnjačka gimnazija zakupila je od Općine Stari Grad gotovo potpuno ruševan objekat. Uslijedilo je intezivno rekonstruisanje, dogradnja i opremanje prostora u skladu sa najvišim standardima. Širok je spisak prijatelja koju su i sa Istoka i sa Zapada podržali i omogućili rast i razvoj Gimnazije.

Decembar 1994. godine

Održana javna rasprava sa širom grupom intelektualaca kako bi se koncipirala i kreirala jedna nova gimnazija koja će u obrazovnom smislu biti avangardna, a u odgojnom smislu ostvariti sasvim novi pristup razvoju ličnosti adolescenata.

9. mart 1995. godine

Rijaset Islamske zajednice imenovao je profesoricu matematike Lejlu Akšamiju za direktoricu škole u osnivanju i predsjednicu Matičarske komisije, čiji su ostali članovi bili: Mehmedalija Hadžić, prof.dr. Mujo Slatina, prof.dr. Hašim Muminović, prof. dr. Enes Duraković, prof. dr. Muharem Avdispahić i prof.dr. Safet Halilović. Članovi prvog Upravnog odbora: Mehmedalija Hadžić – predsjednik, Hasib Muftić, Dženana Zlatar, Jusuf Žiga, Hašim Muminović, Atija Fako i Mukerema Numić.

28. august 1995. godine

Sedamdeset petero djevojčica i dječaka polagalo je prijemni ispit za upis u prvi razred novoosnovane Gimnazije. U isto vrijeme, nepunih stotinu metara dalje na tržnici Markale agresorska granata ubila je 68 i ranila 88 građana Sarajeva.

26. februar 1996. godine

Na prvu školsku ekskurziju u Edinburgh izašlo je 10 učenika preko aerodromske piste, pa potom preko planine Igman. Sarajevo je bio još grad u opsadi, a nakon deset dana učenici i dvije profesorice vratili su se u oslobođeno Sarajevo. Umjesto novčane pomoći, koju su im domaćini u Škotskoj ponudili, tražili su knjige i CD ROM – ove. Za ovo drugo nisu znali ni kako izgledaju, ali su znali da im trebaju.

Ljeto 2002. godine

Učenica Prve bošnjačke gimnazije Aida Mehonić pod vodstvom profesora Adnana Mašića i Senada Odžaka u Bosnu i Hercegovinu donijela je bronzanu medalju sa Međunarodne olimpijade u fizici.

1998-1999. godina

Bilježimo početke bilingvalne nastave. Pod mentorstvom prof. Amera Bukvića odbranjeni su prvi maturski radovi na engleskom jeziku.

21. septembar 2005. godine

Odjel za međunarodne ispite Univerziteta u Cambridge-u (Cambridge International Examinations – CIE) registrirao je Cambridge međunarodni centar u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji. Time je ova gimnazija postala dio mreže koju čine preko 800 registriranih centara u 150 država svijeta. Ovo je bila kruna uspjeha kada je obilježavana desetogodišnjica Gimnazije. Prva koordinatorica Cambridge centra bila je profesorica Safija Oković.

6. april 2006. godine

Grad Sarajevo prepoznao je izvrsnost koju Prva bošnjačka gimnazija nudi svojim učenicima. Gimnaziji je dodijeljena prestižna Šestoaprilska nagrada.

2012. godine

Cambridge međunarodni centar je preregistrovan u Cambridge međunarodnu školu.

2015. godina

Obilježavamo 20 godina postojanja Prve bošnjačke gimnazije i 10 godina postojanja Cambridge međunarodnog programa. Iste godine svečano smo ispratili u penziju prvu direktoricu Prve bošnjačke gimnazije Lejlu Akšamiju. Od 1. septembra 2015. godine dužnost direktorice preuzela je Naida Hota-Muminović.