Perspektivni sportisti

Bakir Šabić trenira u Judo klubu „Bosna“ od 2012. godine. Kao reprezentativac Bosne i Hercegovine učestvovao je na brojnim takmičenjima međunarodnog i svjetskog nivoa. Na Federalnom prvenstvu BiH 2022. godine osvojio je prvo mjesto te se plasirao na Državno prvenstvo koje je održano u Lukavcu 2. 4. 2022. godine s kojeg je ponio srebrenu medalju. Učestvovao je na Svjetskom prvenstvu održanom u Sarajevu 2022. godine, kao i na Balkanskom prvenstvu održanom u Turskoj iste godine. Na Državnom prvenstvu 2023. godine održanom u Bihaću 25. 2. 2023. godine osvojio je treće mjesto i plasirao se na predstojeće Balkansko prvenstvo koje će biti održano u Sjevernoj Makedoniji.

Svojim vršnjacima, bez obzira na to bave li se sportom ili ne, poručuje da „uvijek treba davati sve od sebe, jer samo tako slast uspjeha ima smisla“.

Ahmed Mulalić već 13 godina aktivno trenira judo u klubu „Bosna“ pod vodstvom trenera Branislava Crnogorca. Aktivni je član Judo reprezentacije Bosne i Hercegovine od 2018. godine. U tom periodu imao je priliku učestvovati na brojnim takmičenjima, uključujući europska prvenstva, europske kupove, balkanska i međunarodna prvenstva, državna i federalna takmičenja. Naporan rad i posvećenost u judou rezultirali su značajnim uspjesima. Osvojio je treće mjesto na Balkanskom prvenstvu, deset puta je bio prvak države uključujuči dva državna prvenstva za seniore. Postignuti rezultati dali su mu motivaciju za dalji napredak i želju za još većim uspjesima.

Mladima poručuje: „Judo me naučio mnogim vrijednostima kao što su disciplina, samodisciplina, poštovanje drugih i upornost. Ove vrijednosti su se iz sporta prenijele na druge aspekte mog života. Stoga bih preporučio svim mladim ljudima da se aktivno bave sportom i iskuse prednosti koje on donosi.“

Arslan Mulalić je od malih nogu pratio starijeg brata i sestru te se kao petogodišnjak priključio judo timu. Trenira u Judo klubu „Bosna“, najtrofejnijem judo klubu u Bosni i Hercegovini, koji mu je pored treninga i fizičke aktivnosti, pružio nova prijateljstva, putovanja, uspjehe, ali i poraze koji su ga učinili jačim i upornijim sportistom.

Član je Judo reprezentacije od 2018. godine. Takmičio se na mnogim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima i turnirima, a najveće dostignuće ostvario je 2022. godine na Balkanskom prventsvu osvojivši bronzanu medalju. Na državnim prvenstvima osvojio je tri zlata, jedno srebro i tri bronze te na federalnim četiri zlata, tri srebra i pet bronzi.

Kaže da bi mladima, a i mlađem sebi, poručio: „Svaki trun vašeg truda, rada i zalaganja isplati se. Bitno je naučiti nositi se sa porazom koji nas samo treba motivisati.“

Halid Mulalić trenira judo već 12 godina u Judo klubu „Bosna“, a član je prvog tima Bosne i Hercegovine od 2018. godine pod vodstvom trenera Branislava Crnogorca. Tokom tog vremena sudjelovao je na mnogim takmičenjima, uključujući europske kupove, balkanska prvenstva, državna i federalna prvenstva i mnogo drugih regionalnih i međunarodnih takmičenja.

U svojoj karijeri ostvario je puno uspjeha. Broji preko 100 medalja sa različitih međunarodnih i regionalnih takmičenja. Njegov najveći sportski uspjeh je treće mjesto na Balkanskom prvenstvu, što ga je motivisalo za dalji rad i napredak.

Vršnjacima poručuje: „Sportski angažman ključan je za tjelesno i psihičko zdravlje. Kroz judo sam naučio puno o disciplini, samodisciplini, poštovanju prema drugima i borbenosti. To su vrijednosti koje su važne ne samo u sportu već i u životu općenito. Stoga bih preporučio sportske aktivnosti i upoznavanje svijeta sporta.“

Osman Hadžić, odlikaš PBG-a, završio je Osnovnu muzičku školu “Mladen Pozajić” kao učenik generacije. Svestran je i odgovoran na različitim poljima: muzika, kiraet, matematika, fizika... Tri godine je dobitnik stipendije za nadarene učenike “prof.dr. Husein Kulenović” koju dodjeljuje Općina Centar.

Plivanjem se bavi od 2009. godine. Član je Gradskog kluba vodenih sportova, i od marta 2022. godine član Plivačke reprezentacije Bosne i Hercegovine. Aktuelni je državni prvak u seniorskoj konkurenciji u disciplinama 200m slobodno, 400m slobodno, 1500m slobodno i 200m delfin.

Na svom prvom nastupu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Susretu reprezentacija HR, SLO, SRB i BiH održanom u martu 2022. godine osvojio je 3. mjesto u disciplini 1500m slobodno. U julu 2022. godine nastupio je na Europskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu, a u oktobru 2022. godine na Svjetskom kupu u Berlinu, gdje je ostvario zapažene rezultate i isplivao svoja najbolja vremena. U novembru 2022. godine nastupio je na Međunarodnom plivačkom mitingu “Mladost” u Zagrebu, osvojivši 2. mjesto u disciplini 1500m slobodno i 3. mjesto u disciplini 200m delfin u apsolutnoj konkurenciji. Na nedavno održanom mitingu u Beogradu osvojio je 1. mjesto u disciplini 200m delfin, kao i 2. mjesto u disciplini 1500m slobodno.

Ima isplivane A seniorske reprezentativne norme i u narednom periodu ga očekuje nastup na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u Dublinu, Europskom seniorskom prvenstvu u Bukureštu i Međunarodnom plivačkom mitingu “Zlatni orlando” u Dubrovniku.

Na mnogim takmičenjima u regiji, kao što su: Sarajevo s ljubavlju, Sarajevo aquatics, Plivački miting (Re)Start, Borac grand challenge, Banja Luka open, “Mladost” Zagreb, “11. April” Beograd, osvajao je jedno od prva tri mjesta i postizao svoje najbolje rezultate.

Od 2022. godine ima status “Perspektivog sportiste” u Kantonu Sarajevo.

Svojim vršnjacima poručuje: „Kroz sve ove godine bavljenja sportom, stekao sam puno prijatelja i posjetio veliki broj gradova u regiji i Evropi. Bavljenje sportom mi je pomoglo da izgradim zdrave životne navike, kvalitetno iskoristim svoje vrijeme i, iznad svega, sport mi je pomogao da naučim da veliki trud i odricanja donose velike rezultate. Zato bi moja poruka mladima bila da pronađu sport u kojem uživaju i da mu se posvete, jer na kraju vrhunski napori donose veliki užitak.“

Ajša Džehović ITF taekwon-do aktivno trenira u Klubu borilačkih vještina „Taekyon“ od 2011. godine, ujedno je i majstor ove borilačke vještine, crni pojas I DAN. U takmičarsku ekipu je ušla 2014. godine, te je učestvovala na mnogim takmičenja i prvenstvima, postižući zapažene rezultate. Osvajačica je brojnih medalja i pehara, od kojih su najznačajniji: pehar sa međunarodnog takmičenja u Sloveniji za najuspiješniju kadetkinju turnira (2018), pehar sa Federalnog prvenstva u Cazinu za najuspješniju juniorku turnira - federalna prvakinja (2019), četiri pehara za nauspješniju takmičarku KBV Taekyon (2016, 2018, 2019. i 2022), pehar sa međunarodnog takmičenja u Dubrovniku za najuspješniju seniorku turnira (2022), pehar sa međunarodnog takmičenja u Prnjavoru za najuspješniju juniorku turnira (2023). Višestruka je državna prvakinja i viceprvakinja u periodu 2015-2022. godine, te aktuelna državna prvakinja. U februaru 2019. godine dobila je priznanje za najperspektivnijeg sportistu Kantona Sarajevo.

Reprezentativka je Bosne i Hercegovine od 2019. godine. Kao najmlađa članica ITF Taekwon-do reprezentacije Bosne i Hercegovine na Europskom prvenstvu održanom u Sarajevu 2019. godine bila je najviše rangiran član reprezentacije.

Na 1. Balkan Open Cup-u u Rumuniji (Sibiu) održanom od 17. do 20. novembra 2022. godine, osvojivši zlatnu medalju u borbama, juniorke do 60kg, ponosno je zavihorila našu zastavu na prvom mjestu te postala balkanska prvakinja.

Iskustva ima i na kickboxing takmičenjima. Među najzapaženije rezultate ove borilačke vještine svrstan je pehar sa međunarodnog takmičenja u Sarajevu „Grand Prix“ na kojem je 2020. godine proglašena najboljim ženskim borcem turnira u disciplini Light Contact.

Mladima poručuje: „Uvijek pratite svoje snove. Uz naporan rad, zalaganje, predanost, volju i želju oni postaju stvarnost. Život i sport imaju jednu veliku sličnost, puni su uspona i padova, pobjeda/uspjeha i neuspjeha. Nemojmo dozvoliti da nas pobjeda zavara, niti neuspjeh porazi. To je samo kamenje na našem putu od kojeg trebamo izgraditi stepenice kojima ćemo se popeti do vrha.“

Harun Smajić, učenik prvog razreda sa statusom persperktivnog sportiste, već deset godina trenira karate u Karate klubu „Sambon“. Osvajač je medalja na kantonalnim, federalnim, državnim, balkanskim i međunarodnim takmičenjima. Redovni je učesnik svjetskih liga za mlade. Ove godine je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Europskom prvenstvu koje se održavalo na Kipru, gdje je ostvario zapažen rezultat. Trenutno je petnaesti rangirani karatista na svijetu u kategoriji kadeta do 70kg.

Svojim vršnjacima poručuje da „odgovoran odnos prema sebi podrazumijeva neprekidno usavršavanje na sportskom ali i na svim drugim poljima, a naročito intelektualnom“. Smatra da mlad čovjek treba imati zdrav duh u zdravom tijelu i da mu to otvara puteve, ali i doprinosi postavljanju životnih ciljeva.

Related Articles