Nastavni proces

Date:

 

 

PRVA BOŠNJAČKA GIMNAZIJA

poziva najbolje učenike osnovnih škola da svoje obrazovanje nastave u okviru programa za gimnaziju ili u okviru Cambridge School

GIMNAZIJA

CAMBRIDGE INTERNATIONAL SCHOOL

Curriculum A

Program za gimnaziju u K. Sarajevo

Curriculum B

Kombinovani gimnazijski i Cambridge program

 
U Curriculumu A primjenjuje se nastavni program za gimnaziju. Dodate su vlastite specifičnosti koje su obavezne za sve učenike:
 
Engleski je prvi strani jezik,
Arapski je drugi strani jezik,
Njemački je treći strani jezik u jezičkoj izbornoj grupi,
Učenici svih odjeljenja CA i trećeg i četvrtog razreda CB alternativno biraju predmete Kultura religija ili Vjeronauka. Učenici prvog i drugog razreda CB slušaju predmet Kultura religija sa IGCSE Religions Studies,
Seminarski rad za učenike drugog razreda,
Učešće u projektu za učenike trećeg razreda,
Završni ispiti za grupu predmeta na kraju prvog, drugog i
trećeg razreda.
 
 
U Curriculumu B primjenjuje se kombinacija međunarodnog programa i programa za gimnazije u Kantonu Sarajevo. Nastava se odvija bilingvalno.
Na engleskom jeziku izvode se predmeti iz Cambridge programa (CIE):
 
IGCSE – program u prvom i drugom razredu
AS/A-Level – program u trećem i četvrtom razredu
 
Na bosanskom jeziku, u smanjenom obimu, se izvode svi ostali predmeti koji nisu obuhvaćeni Cambridge programom.
 
Ovako koncipiran Curriculum B, u okviru Cambridge International School, odobren je od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. 
 
Program je namijenjen učenicima koji, osim bosanskog / srpskog / hrvatskog, koriste i engleski jezik.

 

 
 
Naša Cambridge International School pripada zajednici od 10.000 škola, u preko 160 zemalja, koje rade po CIE programima (ISO 9001:2008).
 
CIE je najveća svjetska riznica međunarodnih programa i visoko cijenjenih certifikata i diploma za učenike od 15 do 19 godina. Eksterni ispiti se organizuju u ovoj školi, a ocjenjuju u Velikoj Britaniji.
 
Pojedinačni certifikati se dobiju nakon uspješno položenih eksternih ispita u programima IGCSE,   AS, A-Level. Sumarni certifikat ICE dobije učenik sa 7 pojedinačnih IGCSE certifikata. AICE je međunarodna diploma koju zasluži učenik sa najmanje 7 AS-Level certifikata (AICE je međunarodna diploma koju zasluži učenik sa najmanje 7 AS-Level certifikata).