Prezentacija projekta „Idemo eksperimentisati“

U utorak, 22.3.2022. godine, u auli Prve bošnjačke gimnazije održana je prezentacija projekta pod nazivom Idemo eksperimentisati,

u kojem su učestvovali učenici sadašnjih četvrtih razreda.

Glavni mentor projekta bila je prof. fizike Aida Agić-Hadžić, a mentorice saradnice: Sakiba Mehanović, prof. hemije; Azamela Nezović, prof. fizike; Emira Trako-Džuho, prof. biologije; Alma Džambegović, prof. biologije; Dženana Delić-Hujdur, prof. engleskog jezika; Emina Tucaković, prof. bosanskog jezika i književnosti.

Cilj projekta je razviti kod učenika kreativnost i sposobnost primjene prirodnih nauka u svakodnevnom životu kroz planiranje, kreiranje i analizu eksperimenata. Kao konačni rezultat, učenici su napravili video serijal od 9 eksperimenata koji može biti od velike koristi za buduću nastavu, kako u online okruženju, tako i za kabinetsku eksperimentalnu nastavu kao i demonstracijski video.

Kao što je poznato, pored mnogobrojnih vannastavnih aktivnosti, jedna od specifičnosti  Prve bošnjačke gimnazije su multidisciplinarni projekti. Pandemija virusa Covid-19 je iz temelja promijenila naše živote i zaustavila sve na čemu se godinama radilo i na šta smo bili navikli. Uprkos mnogobrojnim izazovima i online okruženju pod kojim smo radili nismo odustali od ideje i realizacije projekta. Čekajući dozvolu za povratak na nastavu u malim grupama, uspjeli smo uraditi i snimkom zabilježiti većinu eksperimenata. Htjeli smo pokazati da u svim okolnostima pa i u onim kada „svijet stane“, okolnostima koje je uzrokovao virus, mi možemo raditi i dati najbolje od sebe „natječući se u dobru“.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika