Svečana promocije monografije „25 godina Prve bošnjačke gimnazije“

U ponedjeljak, 7. marta 2022. je sa početkom u 19 sati u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji održana svečana promocija monografije  „25 godina Prve bošnjačke gimnazije“.

Monografija je posvećena četvrt stoljeća dugom odgojno – obrazovnom radu ove ustanove.

Prije promotora, gostima se obratila direktorica Gimnazije Emela Mehmedspahić. Direktorica je naglasila da je Monografija rezultat rada svih uposlenika, profesora, administrativnog i tehničkog osoblja, te učenika i njihovih roditelja, alumnista, kao i svih prijatelja Škole. Posebno je istakla doprinos članova uredničkog kolegija koji su učestvovali u organizaciji svečanosti.

Na kraju obraćanja, direktorica je rekla: „ Uz predan rad i podršku mojih kolega uvjerena sam da će Prva bošnjačka gimnazija i narednih 25 godina biti na vrhu ljestvice obrazovnih ustanova, te da će i dalje podizati standard. Istrajat ćemo zajedno u već poznatoj misiji Gimnazije, a to je edukovati i odgajati uspješne učenike koji će biti spremni odgovoriti izazovima modernog svijeta, čuvajući pritom tradicijske vrijednosti i biti na čast i ponos svojoj domovini.“

Nakon obraćanja, direktorica je uručila Monografije prvoj direktorici Lejli Akšamija i ministrici  odgoja i obrazovanja KS-a Naidi Hota-Muminović, koje su su obratile prisutnim i iskazale riječi podrške.

Svečana promocija je bila  obojena  bojama prvih 25 godina rada Škole. Monografiju su promovisali  prof. dr. Zehra Alispahić, doc. dr. Zilka Spahić Šiljak i prof. dr. Edin Pobrić. Promotori su predstavili sadržaje i dali osvrt na navedena izdanja.

Članovi Hora i orkestra su tokom svečanosti izveli školsku himnu „ Ničite mladice“,kao i numeru „Kad ja pođoh na Bentbašu.“ Oni svih ovih godine ponosno pronose ime Prve bošnjačke gimnazije.  Tokom promocije, prisutni su mogli čuti školsku molitvu kojom u Gimnaziji započinju radne sedmice. Dovu je čitao učenik trećeg razreda Mirnes Omerović.

Na kraju, iskazano je uvjerenje da će promovisana izdanja biti dobra svjedočanstva o  vremenu i postignućima Prve bošnjačke gimnazije.