U PBG ODRŽANO ŠAHOVSKO PRVENSTVO OSNOVNIH I SREDNjIH ŠKOLA

Pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Kantona Sarajevo,

a u organizaciji  Omladinskog šahovskog kluba „Junior“, Šahovskog kluba „Alpong“ i Šahovskog kluba „Sarajevo“, dana 30.10. 2021. u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji se održalo pojedinačno šahovsko prvenstvo osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. Zanimanje za ovo takmičenje iskazao je veliki broj učenika. Ugostili smo preko 80 osnovaca i više od 60 srednjoškolaca,  a 20 od njih su učenici Prve bošnjačke gimnazije.  Svi su došli sa istim ciljem - odmjeriti snage u ovoj drevnoj igri.

Učenici osnovnih škola su podijeljeni u šest grupa (djevojčice i dječaci 1-3 razreda, 4-6 razreda i 7-9 razreda), dok su učenici srednjih škola podijeljeni u dvije grupe, prema spolu.Pravila koja su određivala petnaestominutnu igru su Pravila za ubrzani (Rapid) šah FIDE.

Najuspješniji učenici su nagrađeni medaljama, diplomama i šahovskim knjigama, a među njima su se našla dva učenika naše škole Ayša Nil (IV a) koja je osvojila drugo mjesto i srebrenu medalju u ženskoj kategoriji učenica srednjih škola, te Tarik Gazija (I 2) koji je osvojio treće mjesto i bronzanu medalju u muškoj kategoriji učenika srednjih škola.

Nil i Gazija su se plasirali na Ekipno šahovsko prvenstvo osnovnih i srednjih škola KS koje će se održati u subotu 6.11.2021. godine.

Zanimanje i posvećenost učenika je bila na zavidnom nivou, što je dodatno uljepšalo takmičarsku atmosferu.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika