UPRILIČENA PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA UČENIKA III RAZREDA, MIRNESA OMEROVIĆA, POD NASLOVOM „PRIJEDORSKA MATURA“

U Prvoj bošnjačkoj gimnaziji je u četvrtak 28.oktobra upriličena svečana promocija zbirke pjesama učenika III a odjeljenja, Mirnesa Omerovića,

pod naslovom „Prijedorska matura“ kojoj su prisustvovali brojni učenici, profesori, Mirnesova porodica i prijatelji, direktorica škole Emela Mehmedspahić, pedagogica Sabrija Mehmedović kao i ministrica za odgoj i obrazovanje mladih Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović. Promociju su organizovali Mirnesova profesorica bosanskog jezika i književnosti Leila Hamzagić-Kovačević i članovi literarnog kluba, čiji je profesorica voditelj, uz pomoć članova historijskog kluba koji vodi profesorica Belma Ibišević.

Mirnes je svoju zbirku pjesama posvetio 102 ubijene djece u Prijedoru poklonivši im na taj način maturu koji nikada nisu dočekali i time učinivši i samu promociju vrlo emotivnom.

Skupu se obratio gost predavač Jasmin Medić, viši stručni suradnik Instituta za historiju i jedan od preživjele djece Prijedora, istaknuvši da mu je izuzetna čast govoriti na promociji knjige autora koji je mlađi od njega. Medić je sa prisutnim podijelio historijske činjenice o genocidu izvršenim nad nesrpskim stanovništvom grada Prijedora u periodu 1992.-1995. godine. Posebno je istakao tretiranje tadašnjih učenika nesrpske nacionalnosti kojima je na kraju školske godine 1992. godine profesor srpske nacionalnosti cinično rekao: “Eto, draga djeco vidimo se u novoj školskoj godini.“ Zatim se okrenuo prema Almiru u prvoj klupi i, pogledavši ga, dodao: „Ko preživi.“

Mirnesova nastavnica bosanskog jezika i književnosti iz Desete osnovne škole, Ilidža, Nermina Alihodžić Usejnovski, je govorila o Mirnesovom patriotizmu i neizmjernoj ljubavi prema svojoj domovini koja je već u sedmom razredu njegovog osnovnog obrazovanja pretočena u zbirku pjesama „Zemlja bosanska“ koja je snimljena i u audio formatu u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica. U istoj biblioteci se trenutno snima i audio format zbirke „Prijedorska matura“.

Veliku ulogu u Mirnesovom razvijanju ljubavi prema historiji Bosne i Hercegovine te književnosti su odigrale nastavnica historije u osnovnoj školi, Aisa Sadiković, te profesorica bosanskog jezika i književnosti u Prvog bošnjačkoj gimnaziji, Leila Hamzagić-Kovačević. Profesorica Hamzagić-Kovačević je napisala recenziju zbirke, te je govorila o Mirnesovoj zbirci kao jednom blistavom svjetlo u tami zaborava koje, vođeno ljubavlju, vjerom i nadom, osvjetljava put sjećanja za mlade generacije.

Mladi autor Omerović se također obratio skupu istaknuvši da bi volio da se ta promocija nije ni desila, da nije ni napisao zbirku, jer to bi značilo da 102 nesuđenih doktora, inžinjera, profesora i sportista nije bilo ubijeno. Mirnes je također istakao da je svoju zbirku pjesama posvetio i svoj djeci žrtvama genocida u našoj državi, kao i ubijenoj djeci u Palestini, Siriji, Afganistanu i svim državama u kojim stradaju nedužni.

Direktorica škole, Emela Mehmedspahić, je Mirnesu uručila zahvalnicu za doprinos školi, dok je ministrica Naida Hota-Muminović u svom obraćanju podcrtala važnost njegovanja nadarenih učenika poput Mirnesa i očuvanja kulture sjećanja i pamćenja.

Učenici trećeg razreda, Muhamed Mulaosmanović i Iman Šabeta, su pročitali nekoliko pjesama iz Mirnesove zbirke te se druženje zatvorili odavši počast žrtvama, čitajući imena 102 ubijene djece u Prijedoru.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Slika
Slika
Slika
Slika