Warning: A non-numeric value encountered in /home/bosnjackagim/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

UČENICI KOJI SU OSVOJILI PRVA TRI MJESTA NA BBI LIGI PREGOVARANJA NAGRAĐENI PUTOVANjEM U SAD

Kao što smo već i ranije pisali, u martu ove godine se održalo finale BBI Lige pregovaranja u kojem su učestvovale četiri elitne sarajevske gimnazije:

Prva bošnjačka gimnazija, Prva gimnazija, Druga gimnazija i Treća gimnazija. U finalu se, od ukupno 16 finalista, našlo 8 učenika naše škole,  a sva tri pobjednička mjesta su zauzeli upravo učenici Prve bošnjačke gimnazije. Prvo mjesto u okviru BBI programa liderstva i izvrsnosti i nagradu od 1.500 KM te zlatnu plaketu sa replikom novca kralja Tvrtka iz 14. stoljeća osvojio je Eldar Hadžović, učenik naše škole. Drugoplasirani Haris Junuzović, učenik generacije i sada već alumnista naše škole, je dobio novčanu nagradu od 1.000 KM i srebrenu plaketu s replikom srednjevjekovnog bosanskog novca koje je izradio sarajevski zlatar Sofić. Istu plaketu i novčanu nagradu od 500 KM je dobio i trećeplasirani Alen Šahinpašić, također učenik naše škole.

Pored vrijednih novčanih nagrada, učenici su nagrađeni i putovanjem u SAD tokom ljetnog raspusta gdje su imali priliku, zajedno sa konzulom Bosne i Hercegovine, posjetiti Northwestern University i obići kampus u kojem se nalazi univerzitetska biblioteka, kantina, pa čak i plaža. Posjetili su tri džamije u Čikagu, obišli centar grada, te uz pratnju člana Senata posjetili Muzej nauke i industrije. U sklopu posjete, učenici su slobodno vrijeme iskoristili za obilazak znamenitosti poput Millennium Park, The Bean, Fontana Crown, najstariju ulicu u Čikagu Route 66, botaničku baštu, kuću serijala filmova „Sam u kući“, Baha`i House of Worship, Navy Pier,  Trump Tower, kao i Willis Tower sa kojeg se pruža nevjerovatan pogled na grad.  Imali su priliku uživati i provesti dan na Oak Street plaži, jednoj od najvećih u Čikagu, te posjetiti jedan od najvećih muzičkih festivala, Lollapalooza, na kojem su gledali i slušali izvedbe poznatih svjetskih izvođača. Njihova posjeta SAD-u ne bi bila kompletna bez posjete najpoznatijem bejzbol timu naselja u kojem su odsjedali, Schaumburg Boomers, gdje su dobili majice i bejzbol lopte na poklon.

Pored slobodnog vremena, učenicima su upriličene i  posjete konzulatu BiH koji se nalazi u centru Čikaga, kao i Vatrogasnu stanicu gdje su imali priliku upoznati se sa radom cijele postaje. Ipak, najveći dojam na njih je ostavila posjeta Oak Brook policijskoj stanici gdje su sa šefom policije obišli cijelu postaju, imali priliku da se upoznaju sa procesom hapšenja kao i cjelokupnom opremom i policijskim vozilom, ali i, neizostavni dio svakodnevnice policajaca u SAD-u, otići sa policajcima i na krofne.

Također, učenici su imali priliku posjetiti dvije velike kompanije, Signature i BDJ Trucking koje  se bave iznajmljivanjem limuzina, automobila i kamiona, a obje firme su osnovali i uspješno ljudi koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Od njih su imali priliku naučiti više o razvijanju i vođenju biznisa, te vještinama potrebnim za ostvarivanje uspjeha u današnjem svijetu.

Učenicima želimo puno uspjeha u daljem radu koji će u konačnici imati ovako lijepu priču.

Slika
Slika
Slika