Warning: A non-numeric value encountered in /home/bosnjackagim/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Bronza na Evropskoj olipmpijadi iz fizike!

Ponovo imamo razlog za slavlje!


Peta po redu Evropska olimpijada iz fizike, na kojoj je učestvovalo više od 200 takmičara iz 46 država iz čitavog svijeta, održana je 19. i 20. juna 2021. godine u online formatu. Olimpijada je otvorenog tipa, te i neevropske države imaju pravo učešća. Svaka država ima pravo da prijavi pet takmičara, a među bosanskohercegovačkim takmičarima ove godine zasluženo je bio i naš Fatih Žgalj.


Osim Fatiha, predstavnici Bosne i Hercegovine na 5. Evropskoj olimpijadi iz fizike bili su i:
Marko Vučić (Gimnazija "Banja Luka", Banja Luka), Ismail Brkić (Behram-begova medresa, Tuzla), Jelena Jeličić (Gimnazija "Banja Luka", Banja Luka) i Azra Alagić (Treća gimnazija, Sarajevo).  Voditelji ekipe bili su Senad Isaković i Muhamed Sokolović. U pripremanju ekipe učestvovali su i Davor Bokan, Admir Papić, Bahrudin Trbalić i alumnista PBG Fahrudin Delić.

Nekoliko dana nakon takmičenja, proglašeni su i pobjednici. S oduševljenjem smo dočekali vijest da je Fatih osvojio sjajnu bronzanu medalju. 

Od ostalih bosanskohercegovačkih takmičara, Marko Vučić osvojio je srebrenu medalju, a Ismail Brkić pohvalu. 

Čestitamo Fatihu i našim ostalim predstavnicima i želimo im još bolji uspjeh na 51. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja će se također održati u online formatu u drugoj polovini jula mjeseca.