Warning: A non-numeric value encountered in /home/bosnjackagim/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Za zrak bez duhanskog dima

31. maj u svijetu se obilježava kao Dan bez duhanskog dima.

Ovaj dan prvi put je obilježen 1987. godine s ciljem da se skrene pažnja javnosti na epidemiju upotrebe duhanskih proizvoda, te smanji upotreba duhanskih proizvoda i broj bolesti i smrti koje njihova upotreba uzrokuje. 
Zabrinjavajuće statistike o upotrebi duhana u svijetu uključuju i podatak da, prema Svjetskohj zdravstvenoj organizaciji, Bosna i Hercegovina zauzima 11. mjesto od 149 zemalja po konzumaciji duhanskih proizvoda. Svjesni takve situacije i potrebe da dignu svoj glas protiv svega što narušava zdravlje pojedinca i društva, naši učenici su povodom ovog dana svoju zabrinutost izrazili na kreativan način, kroz pisanje inspirativnih tekstova i poema i izradu digitalnh plakata koji upozoravaju na pogubnost ove pošasti. Nadamo se da će njihov aktivizam imati odjeka među vršnjacima ali i među odraslim i da će i u budućnosti nastaviti da se perom i znanjem bore protiv svega što je loše. 

nslv