Dan bijelih traka

31. maja obiljezava se Dan bijelih traka u spomen na 3176 ubijenih Prijedorčana,

a među kojima je 102 djece. Tim povodom, mladi pjesnik  i učenik drugog razreda naše skole, Mirnes Omerović, odlučio je posvetiti pjesmu svakom od njih i objaviti je u zbirci pjesama „Prijedorska matura“. Zbirka je također ušla i u uži krug za književnu nagradu "25. novembar". Mirnes Omerović je mladi pjesnik koji se tokom osnovnoškolskog obrazovanja takmičio u večerima poezije „Ilidžo, u srcu i stihu te nosim“ i dobitnik je specijalne nagrade „Aida Lušničkić“. Promocija zbirke pjesama posvećene djeci Prijedora u izdavaštvu Udruženja „Bašlija“ održana je u Multimedijalnom centru Ilidža.

"Čovjek ne može opisati izgled vlastite smrti i umiranja. Ja sam to učinio stotinu i dva puta. Nakon svake pjesme sam umirao pa se ponovo rađao." - riječi su autora koje najbolje opisuju težinu pisanja o ovoj izrazito teškoj temi.

Profesorica Leila Hamzagić Kovačević je o Mirnesovom djelu kazala: "U tekstu koji je pred čitaocima nameće se još jedan neizostavan aspekt, važnost riječi za dosezanje beskonačnosti. Autor svojim književnim tekstom ne pretendira dosegnuti visoke umjetničke domete, važniji je cilj postavio sebi: prošlo kroz ovovremeno učiniti svevremenim kroz riječi nezaborava. Žrtvi dati glas! Pustiti je u jezik i dati joj priliku vlastitog iskaza. Onovremeno učiniti ovovremenim. Pokazati snagu jezika."