Warning: A non-numeric value encountered in /home/bosnjackagim/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Hantraga u fokusu

Novinarski klub je još jednom pokazao svoju otvorenost i širok spektar zanimanja, razumijevanja, ali i potvrdio koliko mu je stalo do onoga što se u našoj Gimnaziji dešava.

Osmog aprila u 18.00 vodili smo još jedan razgovor koji je bio naš izlaz iz izolacije. No ovoga puta naše gošće su bile učenice prvog razreda, Dalia Beridan i Nejla Bektić. Sa gošćama su razgovarale naše novinarke – Hana Aldžić, Medina Porić, Sarah Huseinbegović i Nura Suljović Kulsum.

Fokus našeg razgovora je bio drugačiji nego što smo mogli i da zamislimo na prošlom druženju kada smo razgovarali sa drugim, trećim i četvrtim razredima. Naime, Dalia i Nejla su nam u jučerašnjem razgovoru otkrile nekoliko detalja onoga na čemu rade. Prvo filmsko amatersko udruženje je nastalo i gradi se rukama ovih djevojaka. Njihov cilj je animirati sve srednje škole da se uključe u razvoj filmske industrije, ali prvenstveno razvoj slobodnog duha. Društvo su nazvali „Hantraga“ po starobosanskoj riječi za osobu koja radi i ne mari za ono što drugi o tome misle. Hantraga je izvorno uvreda i riječ koja jednim dijelom označava čudnu osobu, ali ove djevojke žele da Hantraga postane simbol slobodnog duha i nastavljanja promišljanja. Za svoj simbol su uzele tačku i zarez i kako same vele – pandemija je pokušala staviti tačku na njihovu slobodu, ali one će staviti zarez i nastaviti pisati svoju priču.

Hantraga je krenula u relizaciju svog prvog projekta – plesnog filma. Audicija za sve aktere filma, kako one ispred kamere, tako i za one iza nje otvorena je do 15.04.2021. Ukoliko ste zaineresirani, a pri tome ste učenik neke srednje škole u Sarajevu, možete sa na audiciju prijaviti Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Ukoliko ne budete učestvovali u prvom filmu, nemojte brinuti jer Hantraga ima u pripremi, pored plesnog filma, još tri koja se temelje na jakim facijalnim ekspresijama i razbijanju granica vlastitoga uma i razuma.

Ove mlade djevojke, vjerujemo, čeka svijetla budućnost, a njihova svestranost će ih daleko odvesti jer one, kako i same kažu, spajaju nespojivo. Iako se trenutno okreću u pravcu slobodnoga uma i ka umjetnosti, imaju ogromnu ljubav prema prirodnim naukama kojim se planiraju baviti nakon završene Gimnazije. Prva bošnjačka gimnazija i Novinarski klub podržavaju sve ideje naših kolegica koje su se odvažile da se susretnu sa svijetom i pokažu mu da i srednjoškolci razmišljaju.