Razgovorom protiv izolacije

Piše: Mirnes Omerović

Druženja, osmijesi, topli i ugodni razgovori u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji su pokušali nestati prije nešto više od godinu dana. Ali Novinarski klub sa čitavim kolektivom Gimnazije se bori da osjećaj toplote i blagostanja ne zamre u nama. U sklopu jedne od nekoliko radionica u nizu, mi, novinari, razgovarali smo sa učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda. Posebnu radionicu organizirat ćemo za učenike prvih razreda.

            Radionica je održana u četvrtak 25.03.2021. na Meet platformi. Učenici koje smo ugostili su zaista oni kojima se generacija ponosi, kojima se ponosi i naša Gimnazija.

Druženje smo započeli s Henom Musić, maturanticom, predsjednicom IV-c odjeljenja, koja je svojim gestom na Vijeću učenika pokazala da se protiv globalnog neprijatelja ne bori lokalno, već globalno. Pa tako već danas ubiremo plodove projekta koji je pokrenula – „Vršnjaci vršnjacima“, koji je samo jedan od dokaza naše brige o drugima, dokaz o našoj kolegijalnosti, ali i istrajnosti u činjenju i natjecanju u dobru. „Ja volim ovu državu“, pred sami kraj našeg razgovora zaključila je Hena i pokazala da borba sa „malim“ problemima lokalne zajednice potiče mnogo veću borbu i daje značaj našoj ljubavi prema domovini.

Tople razgovore smo nastavili s predsjednikom Vijeća učenika, momkom koji ne poznaje granice znanja, eksperimenta i filozofije, Harisom Junuzovićem. S njim, kao i s Henom, pričali smo o planovima za budućnost i nastavku obrazovanja, ali i o aktivnostima izvan školske kapije. U Harisu se, definitivno, ogleda sav kontrast naše Gimnazije, našeg svijeta. Mlađe generacije je posavjetovao koji put pod zvijezdama, zapravo, vodi do samih zvijezda.

Iz generacije trećih razreda pozvali smo dvoje dijametralno suprotnih genijalaca, genijalnu umjetnicu koja snove pretvara u realnost i time liječi rane, Zerinu Muftić i momka koji je titulu genijalca Gimnazije zaslužio brojnim takmičenjima olimpijskog karaktera iz oblasti popot fizike, geografije i matematike, Fatiha Žgalja. Ovaj moj osvrt ima premalo prostora da opišem toplinu njihovih riječi koje su u tom trenutku gasile rasplamsale duše dajući nam nadu u budućnost bosanskohercegovačke umjetnosti i nauke.

Za druge razrede su rekli da su glasni, da znaju iznijeti mišljenje, da su generacija aktivista i uistinu je bilo teško izabrati nekoga ko se u moru tog aktivizma ističe po nečemu samo sebi svojstvenome. Naši gosti su bili Armin Paldum i Muhamed Bećirović. Armin Paldum je momak koji inspiraciju za svoju fotografiju, ali i muziku traži u običnim, svakodnevnim stvarima koji mnogi od nas i ne primijete, ali njegov objektiv to vješto zamjećuje. Muhamed Bećirović jedan je od pjesnika naše Gimnazije, ali i veliki um za tehnologiju. Njegova interesovanja imaju simbiotičku vezu, poruku svoje poezije prenosi u videoigre koje kreira. Sa ovakvim učenicima, ljudima, momcima i djevojkama čeka nas svijetla budućnost.

            Razgovorom protiv izolacije, pandemije, stresa i svih nedaća i pošasti koje pogađaju naše društvo. Od sveg srca se zahvaljujemo svim novinarima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove radionice, ali i djevojkama i momcima koji su se odazvali na naš poziv.

Nama su tople riječi naših sagovornika značile mnogo, više negoli i jedna šetnja ili pročitana knjiga. Riječ oslobađa, smiruje i stvara. Riječ, topla i ljudska, ujedinjuje.

Radionica
Radionica
Radionica
Radionica
Radionica
Radionica