Warning: A non-numeric value encountered in /home/bosnjackagim/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Sretan ti tvoj dan, grade!

"Moglo bi se argumentovati da je Sarajevo, kroz historiju smješteno na granicama carstava,

u posljednjih 150 godina svjedočilo većem broju burnih dogđaja nego bilo koji grad slične veličine. Doživjelo je prelaz iz Osmanskog carstva u ruke Austro-Ugarske monarhije; atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda, koji je bio okidač za prvi svjestki rat; uspon i pad fašizma, a zatim i užasni rat devedesetih, jedan od prvih ratova kojem je u stvarnom vremenu, putem TV ekrana, mogao svjedočiti cijeli svijet.  Pa ipak, ovaj prelijepi, kozmopolitski, svjetski grad je kroz sve to za posjetioce ostao neotkriveno blago, poput minijaturnog Istanbula skrivenog među Dinaridima. Posjetiti Sarajevo znači svjedočiti najvećim tugama i trijumfima moderne civilizacije."

Pisao je o Sarajevu ovako prije nekoliko godina u svojoj kolumni za čuveni New York Times američki pisac Reif Larsen. Na neki način, sve ove tuge i trijumfi posebno jasno ožive svakog aprila, dok se grad okićen beharom prisjeća svojih najljepših i najtežih trenutaka. U tom prisjećanju, one lijepe nastojimo otrgnuti od zaborava i ponovo proživjeti, a one teške, iako njihov spomen budi bolne emocije, pamtimo kako se nikada i nikome više ne bi ponovili. Sretan ti tvoj dan, Grade!