Konkretni koraci ka budućnosti bez duhanskog dima

Da li ste znali da, prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), 9 od 10 pušača počinje pušiti prije osamnaestog rođendana

, te da širom svijeta svakih 5 sekundi neko umre od bolesti koje su posljedica konzumiranja duhanskih proizvoda?

Ovakve i slične statistike, koje nisu samo puki brojevi, nego tužna slika naše stvarnosti, bile su podsticaj za organizaciju foruma na temu „Zaštita zdravlja djece i mladih od duhana“. Forum je održan 29.01. u prostorijama Prva bošnjačke gimnazije, a organizatori su Prva bošnjačka gimnazija i Udruženje PROI. Organizovan je u povodu 31. janura, Svjetskog dana bez cigareta. Na Forumu su govorili: Naida Hota-Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja Kantona Sarajevo; Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana i šefica službe za promociju zdravlja i edukaciju ZZJZ FbiH; Uliana Bakh, izvršna direktorica Udruženja PROI; Alma Džambegović, profesorica Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo; Mirza Kršo, vanredni profesor pri katedri za finansije EFSA i Vinko Malnar, zamjenik predsjednika Vijeća roditelja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji Sarajevo.

Svi panelisti su, iz perspektive svoje struke, govorili o štetnosti duhana po zdravlje mladih i načinima suzbijanja ovisnosti o duhanskim proizvodima. Ovakvi paneli, na kojima učestvuju eksperti i donosioci odluka, ali i profesori i roditelji koji su u svakodnevnom kontaktu sa mladima, igraju značajnu ulogu u kreiranju daljih koraka u borbi protiv različitih pošasti.

Prva bošnjačka gimnazija ponosi se svojim pozitivnim praksama na ovom polju. Jedna od najvažnijih među njima je formiranje Kluba prevencije ovisnosti, kroz koji naši učenici na različite zanimljive i njima pristupačne načine uče o opasnostima koje sa sobom nosi konzumacija duhana i drugih opojnih supstanci. Sretni smo što našim učenicima možemo pružiti atraktivne i pozitivne alternative koje njihovu budućnost usmjeravaju u pravom smjeru - daleko od duhanskog dima.

nslv