Kaligrafija kao hobi

Kaligrafija (grčki kaligraphia, od kalos=lijepo i graphein=pisati) je umjetnost lijepog pisanja rukom

uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. Kaligrafija nastavlja da se razvija u obliku: pozivnica za vjenčanje i pozivnica za događaj, dizajn fonta i tipografiju, originalni dizajn rukotvorenog logoa, vjerske umjetnosti, najave, grafičkog dizajna i naručene kaligrafske umjetnosti, rezanih kamenih natpisa i memorijalnih dokumenata. Također se koristi za rekvizite i pokretne slike za film i televiziju, svjedočenja, potvrde o rođenju i smrti, mape i druga pisana djela.

Učenica trećeg razreda Prve bošanjačke,  Amina Špago, aktivno se bavi kaligrafijom i u razgovoru sa nama otkrila je više o svom zanimljivom hobiju.

  • Kada si se počela aktivno baviti kaligrafijom?

Arapskom kaligrafijom sam se počela sam baviti prošle godine. Već dugo vremena me to interesovalo, pogotovo kada sam počela učiti arapski jezik u ovoj školi.

  • Da li postoje određene stvari koje se trebaju poznavati prije odlučivanja za ovaj hobi?

 Mislim da nije potrebno neko predznanje. O tehnikama i priboru sam saznala preko interneta (youtube klipova). Uštedila sam novac i kupila akrilne boje i platna. Prvi radovi su bili loši, ali sam brzo zavoljela kaligrafiju zbog relaksacije i odmora koji mi pruža.

  • Također, saznajemo da si ubrzo pronašla način da zarađuješ od kaligrafije, i svoj hobi preneseš na jedan viši nivo. Kako si to postigla?

 Nakon pohađanja kursa arapske kaligrafije u Kulturnom centru “Kralj Fahd” počela sam razmišljati da se bavim arapskom kaligrafijom i da od toga zarađujem. Polahko ulazim u punoljetsvo i želim se osamostaliti i zarađivati. Uložila sam u materijal i pribor za kaligrafiju i početkom pandemije se više posvetila kaligrafiji. Na nagovor sestre i prijatelja sam odlučila otvoriti stranicu na Instagramu. Ubrzo su stigle narudžbe od bliskih osoba i poznanika. Vjerovatno ne bih sve ovo počela da nije bilo podrške moje porodice i najbolje prijateljice.

  • Za kraj, šta za tebe predstavlja kaligrafija i da li postoje planovi za budućnost vezani za ovaj hobi ?

 Za mene je kaligrafija prvenstveno vrijeme za sebe kada se mogu opustiti i eksperimentisati. Ono na čemu sada radim je tazhib (iluminirani rukopis). Preporučila bih svima koji žele pronaći neki način relaksacije da probaju arapsku kaligrafiju. Za to je potrebna samo boja i kist. Živimo u vremenu kada je sve moguće naći na internetu i naučiti nešto novo u bilo kojem polju. Voljela bih da se još više unaprijedim i da možda jednog dana otvorim svoj studio.