Prezentacija projekta Genetski modificirani organizmi

Date:

Učenici trećeg razreda sa profesoricama biologije, Almom Džambegović, Emirom Trako –Džuho i Dženitom Hasanović  29. 5. 2024.

u auli Gimnazije prezentirali su svoj multidisciplinarni projekt “Genetski modificirani organizmi”.

Odluka da istraže upravo ovu temu proizašla je iz želje da saznaju šta zapravo jedemo, kako smo odgajani da vjerujemo da su GMO proizvodi štetni, te kako smo odrasli u uvjerenju da je konzumacija GMO hrane nezdrava. Stoga su učenici osvijetlili različite perspektive o GMO proizvodima kako bi se steklo cjelovitije razumijevanje o njihovoj prirodi, utjecaju na zdravlje ljudi i okoliša te objasnili potencijalne društvene i ekonomske implikacije.

Danas, kada su GMO proizvodi široko rasprostranjeni u prehrambenoj industriji, važno je postaviti pitanja o njihovoj sigurnosti, utjecaju na ekosisteme i načinu na koji oblikuju prehrambene navike i kulturni obrasci potrošnje. U skladu s tim, naš cilj nije bio samo proširiti informisanost o GMO, već i potaknuti kritičko razmišljanje o načinu na koji se ova tema prezentira u javnom diskursu.

Za pomoć u realizaciji projekta  želimo zahvaliti učenici Lamiji Kulo za fotografije, učenicima IIa i IIb, profesorici Merisi Skalonjić i ostalim predmetnim profesorima kao i roditeljima koji su svojim prisustvom uveličali prezentaciju.

Posebnu zahvalnost dugujemo profesoru Velidu Džambegović za nesebičnu podršku u svim fazama rada, od ideje do realizacije projekta.

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15

 

16