Prezentacija projekta „PRVI EŠALON – film o maloljetnim borcima Armije RBiH“

Date:

Prezentacija multidisciplinarnog projekta učenika trećeg razreda, koje je vodio profesor Amer Sofradžija, “PRVI EŠALON – film o maloljetnim borcima Armije RBiH” upriličena je 28. maja 2024. godine u auli Prve bošnjačke gimnazije.

Film je priča o maloljetnim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao još jedno svjedočenje vremenu herojske borbe Bosanaca i Hercegovaca za odbranu domovine. To je priča o mladosti, o hrabrosti dječaka, školaraca, koji su kao dobrovoljci otišli u rat.

U filmu se pojavljuje 12 boraca Armije RBiH, koji su na početku agresije na BiH bili maloljetni. Ne krijući ponos, govore o tome zašto su stupili u Armiju, kako su na tu njihovu odluku da stanu u prve redove odbrane domovine reagovali njihovi roditelji, ali I saborci, sa čime su se sve suočavali, šta su sve prošli i preživjeli u tim teškim ratnim godinama te sa kakvim se traumama i danas nose.

Sam film je na specifičan način rađen u segmentima, pa tako na samom početku publika upoznaje njih, (pre)mlade borce, i tu saznaje da su neki od njih doslovno bili djeca. U filmu govori I zvanično najmlađi pripadnik Armije RBiH, koji je u trenutku kada je krenuo da brani domovinu, imao tek 13 godina, pet meseci i nekoliko dana. Tu je, u to vrijeme, i jedan 14-godišnjak, a ni ostali nisu bilo puno stariji od njih.

Premijeri filma su prustvovali skoro svi borci koji su svoja svjedočena kazali u kameru. Dobili su gromoglasan aplauz prisutnih.

Nakon prezentacije prisutnima se obratio Omer Osmanović, kantonalni ministar za boračka pitanja riječima:

„Jedva se suzdržavam da ne pustim suzu. A bio sam specijalac, i heroj, i nosilac ratnog priznaja. Bio sam par godina stariji od ovih momaka.“

Prezentaciji projekta/filma prisustvovli su i Seid Eminović, iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, ministrica odgoja i obrazovanja KS-a Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić, profesori i uposlenici škole, učenici i njihovi roditelji.

U izradi projekta učestvovali su učenici: Adrijan-Nidal Mehmetović, Ahmed Hasaković, Amina Pelidija, Azra Rizvanović, Chiarra Jewells Lee Hadžić, Faruk Bukvić, Hafsa Hasić, Halima Mehić, Hanan Kadrić, Harun Borovina, Harun Ramić, Hena Nukić, Kerem Džukljan, Kerim Serdarević, Lamija Jordamović, Larisa Suljović, Mustafa Trebo, Sara Nur Memić i Sarah Muhić.

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15

 

16