„Speak UP” u organizaciji Prve bošnjačke gimnazije i Odjela za nauku i obrazovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Date:

Nakon cjelogodišnje pripreme, u periodu od 24. do 26. 5. 2024. učenici naše škole su pod mentorstvom profesorice Sakibe Mehanović i profesorice Emire Trako-Džuho organizovali konferenciju pod nazivom „Speak UP!“

Konferencija je namijenjena promociji STEM nauka srednjoškolcima. Ovaj jedinstveni događaj nastao je sa ciljem da se kroz debatu i naučne oglede mladima približe naučne discipline.

Učesnici iz Sarajeva, Banje Luke, Cazina, Visokog, Tuzle, Travnika i Podgorice su imali priliku sudjelovati na dvije dinamične panel diskusije sa vrsnim stručnjacima, HUBSA radionici u organizaciji Homework Huba, te edukaciji naučnih ogleda i Goethe kvizu. Uz to su vrijedno radili na pripremi rješenja za probleme sa kojima se suočavamo danas kroz rad u svojim jedinstvenim komitetima, te su kroz skupštinu na posljednjem danu uspješno savladali pravila parlamentarne debate i odbranili svoj rad. Kroz panel diskusije “Doprinos nauke ka održivom razvoju” s profesorima Moniom Avdić, Enginom Obučićem i Edvinom Škaljom, i “Powering Sustainable Development” sa Amrom Tabaković iz udruženja “ESG Korisno” i Sabinom Softić, učesnici su čuli i stručna mišljenja o problemima u polju održivog razvoja, biotehnologije i ekonomije.

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10