Ljetna škola “Mojoj BiH 2023”

Ljetna škola “Mojoj BiH 2023”

U Studentskom naselju Bjelave je u periodu od 18.07. do 23.07.2023. g. održana Ljetna škola pod nazivom “Mojoj BiH 2023”

u organizaciji Centra Litteratus, Javne ustanove “Studentski Centar” Sarajevo i Ilim Yamya Cemiyeti. Ova škola okuplja više od 80 učenika trećih razreda srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, prisustvovala je svečanom otvorenju treće Ljetne škole “Mojoj BiH”. Ciljevi projekta su povezivanje mladih iz BiH i dijaspore, učenje i druženje kroz razne programe i upoznavanje historije i naslijeđa BiH.

Tokom Ljetne škole su se organizovale radionice iz različitih oblasti kako bi se učesnicima pružilo široko znanje i iskustvo. Svi troškove boravka i ostalih izdataka u Bosni i Hercegovini su bili osigurani od strane organizatora, dok su učesnici pokrili troškove dolaska do Sarajeva i odlaska nazad, te zdravstvenog putnog osiguranja. Tokom ljetne škole je bio obezbijeđen smještaj u Studentskom domu u Sarajevu, obroci, prevoz unutar Bosne i Hercegovine (izlet u Visoko) te edukativni materijali.

Ljetna škola ponudila je raznolike aktivnosti i edukativne radionice, a svaka od njih bila je zanimljiva, prilagođavala se interesima i potrebama učesnika i predstavljala posebnu motivaciju za sudjelovanje.

Neka od područja obuhvaćenih radionicama su: 

 • medicinske/zdravstvene nauke (radionice prve pomoći, biohemije i reanimacije)
 • ekonomija (finansijsko poslovanje, berza, menadžment i marketing)
 • STEM (3D modeliranje, programiranje, maketarstvo, automatika, robotika, elektrotehnika, industrija 4.0, iot – internet stvari)
 • psihologija i demokratija (psihologija komunikacije, prevencija mentalnog zdravlja, moral društvo, domovina te motivacija u radu i učenju),
 • komunikacije i logistika (radionica saobraćaja i sigurnosti, aviomodelarstvo)
 • žurnalistika (javni nastup, pisanje intervjua)
 • umjetnost i kultura (kaligrafija, ebru tehnika, tezhip)
 • stari zanati (grnčarstvo, kazandžiluk, drvorezbarstvo)
 • radionica poezije
 • radionica liderstva
 • arheologija (tuneli i park u Visokom)

Naše učenice Sara i Sajra su rekle sljedeće:

Predavači i osoblje ljetne škole su bili pristupačni i u potpunosti posvećeni. Pružili su individualnu pažnju kada je to bilo potrebno i stvorili pozitivno okruženje za učenje. Osim toga, prilika za interakciju sa studentima i volonterima iz različitih sredina pomogla nam je da razvijemo vrijedne vještine komunikacije i timskog rada.

Također, pored raznovrsnih radionica kojima smo prisustvovale, ipak su nas najviše dojmila druženja sa našim vršnjacima. Imale smo priliku da upoznamo ogroman broj učesnika iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona i sa njima sklopimo vrijedna prijateljstva. S obzirom na to da su učesnici dolazili iz različitih gradova i zemalja, bilo je uzbudljivo i zanimljivo saznati o njihovim kulturama, jezicima i naglascima kao i tradicijama.

U sklopu ovog projekta smo posjetile i grad Visoko gdje smo imale priliku proći kroz tunele piramida, a potom i obići cijeli kompleks Parka Ravne, družili smo se, šetali a ručak su za nas pripremile žene iz Visokog.

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo bile dio ove prelijepe priče i projekta. Sudjelovanje u Ljetnoj školi i upoznavanje novih ljudi je za nas jedno nezaboravno iskustvo koje će nam ostati u trajnom sjećanju. Nadamo se da ćemo se i sljedeće godine vratiti kao koordinatorice projekta.

Related Articles