Finalna prezentacija projekta na Global Innovation in Sustainability Summitu (GISS) 2023

Finalna prezentacija projekta na Global Innovation in Sustainability Summitu (GISS) 2023

Date:

U periodu 1-10. 3. 2023. godine Arja Joldo, Lamija Ademović, Nejla Bektić i Maja Tafro, učenice trećeg i četvrtog razreda,

su u pratnji mentorica Emire Trako-Džuho i Sakibe Mehanović boravile na završnom Summituu pobjedničkih projekata “GISS 2023 Local solutions Global impact” u Dohi. Organizator ovogodišnjeg Global Innovation in Sustainability Summit (GISS) i takmičenja je Qatar Academy Al Wakra, član Katarske fondacije za obrazovanje, istraživanje i održivi razvoj.

Projekti naših učenica proglašeni su “GISS Champions 2023”.   Arja Joldo i Lamija Ademović prezentirale su projekt “Water-a Life Resource in Danger”, a Nejla Bektić i Maja Tafro projekt “Plant-a-Notebook”.

Učenice su imale priliku prisustvovati različitim radionicama koje su vodili profesori s Hamad Bin Khalifa University i Akademije Al-Wakra. Tokom boravka u Dohi posjetile su Qatar Science & Technology Park, Educational City te prisustovale radionicama arapskog kaliografa Abdula Kareema, kao i predavanjima dr. Mohamed Evren Tok, dr. Leslie A. Pal i  dr. Logan Cochrane.

Na završnom dijelu Summita Bosni i Hercegovini i Prvoj bošnjačkoj gimnaziji pripala je čast da se pojave na pobjedničkoj bini sa dva projekta.

Arja Joldo je imala priliku učestvovati na ceremonijalnom sađenju sidr drveta zajedno s odabranim takmičarima i svjetski poznatom antropologinjom i etologinjom dr. Dame Jane Goodall, najpoznatijom stručnjakinjom za čimpanze na svijetu.

Nejla Bektić je učestvovala na panel-diskusiji s dr. Goodall pod vodstvom tima Doha Debates gdje je prezentovala svoj projekt i dijelila svoje iskustvo o radu na održivom razvoju.

Mentorice projekta su bile obavezne pripremiti i održati radionice o temi održivog razvoja za učenike katarskih škola i učesnike Summita. Profesorica Mehanović je održala workshop“The Sustainable Living Parliament”, a profesorica Trako- Džuho o temi “Green Defenders-Striving Towards a Better Tomorrow“.

{gallery}giss{/gallery}