JANUARSKE EDUKACIJE

JANUARSKE EDUKACIJE

Date:

Tokom januara održana su stručne edukacije za profesore koji će započeti primjenu kurikuluma u prvom razredu školske 2023/24. godine u srednjim školama Kantona Sarajevo.

Podršku u realizaciji stručnih predavanja i radionica pružili su uposlenici JU Institit za preduniverzitetsko obrazovanje.

U prostorijama JU Treća gimnazija Sarajevo 16. 1. 2023. godine održana su stručna usavršavanja profesora/ica  u vidu radionica iz predmeta Matematika. Edukatorica i moderatorica radionice „Formativno praćenje i primjeri dobre prakse u implementaciji Nastavnih planova i programa sa definisanim ishodima učenja“ bila je prof. Belma Alihodžić. Učesnicima su predstavljene osnove formativnog praćenja, a nakon toga primjena kroz radionicu.

Prof. Alihodžić je 10. 1. 2023.godine održala predavanje profesorima srednjih stručnih i tehničkih škola o temi “Primjer dobre prakse u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji“. Prisutnima su pojašnjeni koraci rada na projektnom zadatku „Matematika u korelaciji sa...“

Na stručnoj edukaciji prof. Dženana Delić Hujdur je izlagala temu „Primjeri implementacije predmetnog kurikuluma i međupredmetne korelacije zasnovane na ishodima podučavanja u nastavi Engleskog jezika.“

Prof. Delić Hujdur je predstavila primjere zadataka koji povezuju nekoliko predmeta (npr. Engleski jezik – Geografija – Informatika - Likovna kultura) i zasnivaju se na konceptu nastave prema modelu Tri sprata intelekta Arthura Coste: Prikupljanje informacija i pamćenje/Procesuiranje/Korištenje naučenog u novim situacijama.

Predstavljeni su i drugi kreativni i praktični zadaci koji, pored klasične reprodukcije naučenog u vidu zadataka ili testova iz gramatike i vokabulara, razvijaju vještine i ključne kompetencije za 21. vijek.

{gallery}jed{/gallery}