Prezentacija projekta „Herbarij sevdalinke, herbarij srca“

Prezentacija projekta „Herbarij sevdalinke, herbarij srca“

Ljepota učenja je u međupredmetnoj korelaciji. Grupa učenika drugog razreda uvjerila se u to radeći vrijedno cijelo prvo polugodište na projektu iz Bosanskog jezika i književnosti i Biologije.

U projektu su učestvovali:  Emira Imamović, Azra Planja, Mia Lončarević, Ema Klapuh, Sara Karabeg, Rejjan Jašarević, Chiara Jewels Lee Hadžić, Umejja Šantić, Faris Nurkanović i Azra Nezirović pod mentorstvom profesorica Alme Džambegović i Emine Tucaković. Projekt je predstavljen u auli Gimnazije u srijedu, 28. 12. 2022. godine.

Objasniti morfologiju i funkciju biljnih organa uz autohtonu usmenu lirsku pjesmu - sevdalinku bio je izazov koji je uspješno savladan i prezentiran pred iznenađujuće velikim brojem vršnjaka, a uz oduševljenje svih – i publike, i učesnika, i mentora projekta. Prezentacija se sastojala od dirljivog vokalnog izvođenja i recitovanja sevdalinki, kratkog kviza  o razumijevanju turcizama te prezentiranja herbariziranog cvijeća. Nakon objašnjenja simbolike svake cvjetne vrste, dame su obradovane svježim karanfilima s prigodnim porukama.

Related Articles