Svečani prijem učenika prvog razreda

Dragi učenici i učenice prvog razreda,

 

molim vas zapamtite da ste upisali prvi razred u godini u kojoj Prva bošnjačka gimnazija obilježava 25 godina postojanja. Vrijeme u kojem je osnovana sada je već daleko iza nas. Bila je to četvrta godina strašne opsade Sarajeva. Zamislite to na trenutak: u potpunom mraku, bez struje, vode, hrane i lijekova, pod granatama i snajperima, grupa entuzijasta osniva školu! Školu kao odgovor na mrak! I to školu u kojoj će odgoj i obrazovanje biti jednako važni.

Vrijeme u kojem vi upisujete prvi razred također je opterećeno poteškoćama – ovaj put svijet je pokorila pandemija. Mnoge su se navike temeljito promijenile. Učenje i podučavanje definitivno trpe promjene. Načini na koje se družimo i susrećemo također se mijenjaju. Pa ipak, odlučnost da iz svake poteškoće, pridobijemo najbolje – isključivo je na nama.

Za četiri godine, ako Bog da, pridružit ćete se mreži od preko 2200 alumnista i bit ćete pokretač dobrih promjena u našem društvu, u službi općeg dobra i u ljubavi prema vašoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini! Na tom putu, u ime cijelog kolektiva Prve bošnjačke gimnazije i u svoje lično ime, želim vam svako dobro!

Sretan početak nastave želimo i svim ostalim učenicima starijih razreda.

                                                                                               

Direktorica