Cambridge Upper Secondary Science Competition

Početkom raspusta zaprimili smo divne vijesti.

Naši učenici, radeći u timovima, okušali su se na naučnom takmičenju „Cambridge Upper Secondary Science Competiton“ i osvojili četiri zlatne i dvije bronzane povelje.

Sve je počelo krajem januara 2020. godine kada su učenici prvog i drugog razreda Curriculuma B pod mentorstvom profesorica Aide Agić-Hadžić i Alme Džambegović aplicirali za takmičenje Cambridge Upper Secondary Science Competition, u organizaciji Cambridge Assessment International Education. Od učenika se tražilo da odaberu temu naučnog projekta, razrade je i urade malo i originalno timsko  istraživanje. Propozicije takmičenja su zahtijevale da se učenici podijele u timove od 3 do 6 učesnika, tako da je naša Gimnazija učestvovala sa ukupno šest timova. Istraživali su sljedeće teme, a osvojeni uspjeh dajemo u zagradi: 

1. Antibiotic resistance of food bacteria (Gold Certificate);

2. Effects of fuel types on the rocket power (Bronze Certificate)

3. Does artificial mean preferable? (Gold Certificate);

4. Marble Roller coaster: Conservation of energy (Bronze Certificate);

5. Prevalence of bacteria on household items (Gold Certificate) i

6. Serotonin impact on Body functions and processes (Gold Certificate).

Učenici su imali priliku da razviju strast za nauku i praktični laboratorijski rad, te da razviju sposobnost rada u timu. Ovo takmičenje promovisalo je međusobnu saradnju i komunikaciju učesnika, te inovativnost i kreativnost, davajući im tako vještine potrebne za njihov dalji život i obrazovanje.

Nakon što su predali svoje pisane radove i rezultate istraživanja, učenici su pripremali prezentaciju za svoje vršnjake i profesore mentore, koje su realizirali putem Google meet sastanaka. Mentorice su radile evaluaciju projekata, a potom su stizale provjere sudija iz Cambridgea. S ponosom možemo reći da su naši mali istraživači odgovorili zadatku.

Učenicima su dodijeljeni pojedinačni certifikati. Na takmičenju je ukupno dodijeljeno: 20 zlatnih, 1 srebrni, 5 bronzanih, te 3 certifikata za učešće.

Ovi mladi istraživači su:

Iman Hadzic-II1-Gold Certificate, Esma Dzaka-II1-Gold Certificate, Nedim Becic-II1-Gold Certificate, Fejsal Zuko-II1-Gold Certificate , Naima Dzananovic-II1-Gold Certificate, Amina Hajric-II1-Gold Certificate, Muhamed Mulic-II1-Silver Certificate, Farah Satara-II1-Certificate of Participation, Ajsa Dervisevic-II1-Certificate of Participation, Sibel Hadzimusovic-II1-Certificate of Participation, Deen Kartal-II1-Bronze Certificate, Aisa Muhic-II2-Gold Certificate, Naida Smajlovic-II2-Gold Certificate, Amina Hota-II1-Gold CertificateJasmina Strujic-II2-Gold Certificate, Nihad Mandzo-II2-Bronze Certificate, Alen Sahinpasic-II2-Bronze Certificate, Alan Lunja-II2-Bronze Certificate, Vedad Kruho-II2-Bronze Certificate, Adin Frljak-I2-Gold Certificate, Amina Jusupovic-I1-Gold Certificate, Uma Hasanovic-I1-Gold Certificate, Davud Mahmutovic-I1-Gold Certificate, Azra Arnautovic-I1-Gold Certificate, Eman Cickusic-I1-Gold Certificate, Amna Fejzic-II2-Gold Certificate, Adna Maslo-II2-Gold Certificate, Ajla Hodžić-II2-Gold Certificate  i Azra Redžović-II2-Gold Certificate, koji su se grupisali u 6 timova.

Želimo im još puno ambicioznih i originalnih projekata u budućnosti, jer nauka se razvija iz dana u dan i treba mlade entuzijaste, poput ovih koje imamo u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji.