Prva bošnjačka gimnazija ponovo ima razlog za slavlje

Šesta po redu Evropska olimpijada iz fizike (EuPhO) održana je uživo u Ljubljani, u periodu od 20. do 24. maja 2022. godine,

nakon prethodne dvije koje su održane online. Učestvovala su 182 učenika iz 37 zemalja.

Takmičenje se zasnivalo na rješavanju teorijskih i eksperimentalnih zadataka. Za razliku od većine drugih takmičenja, zadaci na EuPhO simuliraju pravo naučno istraživanje, jer imaju kratak opis problema, ali mnogo prostora za kreativna rješenja. Od učenika se zahtijeva da koriste znanja iz fizike i osmisle put dolaska do rješenja.

Pored takmičarskog dijela, učesnici su imali priliku za obilazak Ljubljane i drugih dijelova Slovenije, te upoznati predstavnike drugih zemalja, što je nedostajalo tokom online režima održavanja takmičenja.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Fatih Žgalj (četvrti razred, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo), Marko Vučić (četvrti razred, Gimnazija Banja Luka), Dženan Midžić (treći razred, Gimnazija Bihać) pod vodstvom profesora Sokolović Muhameda i Glamočić Adnana. Marko i Dženan su osvojili bronzane medalje.

Naš Fatih je na ovom takmičenju osvojio pohvalu – posebno priznanje! Time se plasirao na Međunarodnu olimpijadu iz fizike (IPhO).

Međutim, ovo nije jedini uspjeh našeg Fatiha. On se također plasirao i na Međunarodnu olimpijadu iz geografije (IGeO).

Kako se ove dvije olimpijade ove godine održavaju na iste datume, Fatih je morao odabrati jednu i odabrao je da učestvuje na Olimpijadi iz Geografije koja će se održati u julu.

Po povratku iz Ljubljane, Fatiha su na autobuskoj stanici dočekale i obradovale profesorice Aida Agić-Hadžić, Emina Karajica, Elvira Imamović-Hadžiabdić i Mirela Mulić.

Za one koji nisu imali privilegiju upoznati Fatiha, ukratko možemo reći:

Izuzetno zanimljiv mladić koji plijeni pažnju svojom svestranošću. Ne samo da ima akademsko znanje, on to znanje vješto pretoči u primjenu. Neko ko se rijetko sreće, voli nauku, ali i umjetnost, strane jezike, diskusiju i argumentaciju na dobre teme. Omiljen je u društvu, timski igrač, ali ga možete vidjeti I kao individuu koja pomijera granice. Briljantna mlada osoba koja bira riječi kada razgovara sa sagovornikom. Osoba-istraživač za koju svijet tek sprema izazove.

Čestitamo svim predstavnicima, a našem Fatihu želimo najbolji uspjeh na Međunarodnoj olimpijadi iz geografije koja slijedi.