Potpisivanje sporazuma o saradnji između Prve bošnjačke gimnazije, Muzeja Alija Izetbegović i Fondacije Alija Izetbegović

Potpisivanje sporazuma o saradnji između Prve bošnjačke gimnazije, Muzeja Alija Izetbegović i Fondacije Alija Izetbegović

Date:

Prva bošnjačka gimnazija 16.10.2020. imala je priliku da ugosti gospođu Nađu Berberović – Dizdarević

, direktoricu Muzeja Alija Izetbegović i gospodina Muhameda Mulahmetovića, generalnog sekretara Fondacije Alija Izetbegović, kao i gospođu Esmu Zlatar – sekretara Fondacije Alija Iztbegović. Potpisan je Sporazum o saradnji između Prve bošnjačke gimnazije, Muzeja Alija Izetbegović i Fondacije Alija Izetbegović. Učenici – članovi Kluba historije uz mentorstvo profesorice Belme Ibišević su bili moderatori događaja, te su pripremili prigodne citate Alije Izetbegovića.

Cilj saradnje je otvaranje platforme gdje ćemo se skupa prisjećati poruka iz života Alije Izetbegovića i njegovog državničkog djelovanja kao prvog predsjednika RBiH  nakon obnovljena njena državnost 500 godina poslije.

Kroz zajedničke projekte afirmisat ćemo sjećanje na Predsjednika, kao i na plemenitost borbe koju je vodio. Cilj nam je promovisati slobodarske vrijednosti koje je Alija Izetbegović propagirao i za koje se zalagao. Jednom kada se formira spona  između grupe ljudi, oni će stajati jedni uz druge i zajedničkim se snagama opirati izazovima vremena.

Ovo vrijeme pokazalo se izazovnijim više nego ikada za sve članove našeg društva, ali uprkos svemu Prva bošnjačka gimnazija i dalje nastvalja da piše lijepe priče i sklapa nova prijateljstva koja su od iznimnog značaja za njene učenike i zajedničke vrijednosti oko kojih smo okupljeni, a to je da kroz kvalitetno obrazovanje gradimo bolju državu po uzoru na našeg predsjednika. Ovim sporazumom osiguravamo da sjećanje na našeg predsjednika i borca za nezavisnost BiH neće nikada umrijeti i da ćemo naše učenike približiti  pravim i moralnim vrijednostima na kojima počiva naša država i za koje se zalagao Alija Izetbegović.

[widgetkit id="473"]