Program za takmičare

Program za učenike takmičare u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji je Program za učenike koji posjeduju talent za fiziku, informatiku, matematiku, geografiju, strane jezike i druge egzaktne nauke, a koji su u osnovnoj školi postizali zapažene rezultate na različitim nivoima takmičenja.

Program je sistematičan i institucionalan vid podrške našim nadarenim učenicima sa ciljem kontinuiranog razvijanja njihovih talenata te intenzivne pripreme učenika za takmičenja na svim nivoima. Program se realizira kroz raznovrsne vannastavne aktivnosti i rad Klubova u toku nastavne sedmice i subotom.

U okviru Programa za takmičare u toku školske godine se planira i realizira niz vannnastavnih aktivnosti kao što su prethodnih godina bile neke od navedenih (fotografije pogledajte u prilogu):
 • učešće na ljetnim i zimskim kampovima i školama fizike, matematike i informatike koje organizuju odgovarajuće institucije u našoj državi,
 • posjeta Odsjeku za matematiku i Odsjeku za fiziku Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te prisustvo predavanjima i vježbama,
 • posjeta Institutu za mjeriteljstvo BiH,
 • prisustvo popularnim predavanjima za srednjoškolce koja se održavaju u našem gradu,
 • posjete softver firmama za naše učenike takmičare iz informatike,
 • učešće na ''Susretima mladih matematičara i fizičara'' u Behram - begovoj medresi u Tuzli dvije godine zaredom,
 • učešće na Međunarodnom takmičenju u istaživačkim projektima u Istanbulu (MEF),
 • učešće na međunarodnom online takmičenju ''Intellectual challenge- OWLYPIA'' u organizaciji Cambridge univerziteta,
 • učešće na međunarodnom online takmičenju iz fizike 'Online Physics Brawl',
 • učešće na STEM Youth Camp-u za učenike srednjih škola u organizaciji Asocijacije za napredak nauke i tehnologije i Američke ambasade u Bosni i Hercegovini,
 • učešće na ''CERN ALICE Masterclass'' na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
 • učešće na konferenciji Model United Nations u Kataru i u Beogradu,
 • prezentacija naučno-istraživačkog projekta pod motom „Mladi naučnici kreiraju bolji svijet“ na Europskoj noći istraživača i mnogi drugi.


O svim vannastavnim aktivnostima, putovanjima i posjetama koje se realiziraju u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji možete redovno čitati na internet stranici Škole.

Ako upišete Prvu bošnjačku gimnaziju bit ćete u društvu učenika koji su samo prethodne školske godine osvojili prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Bosanskog jezika, Njemačkog jezika i iz Fizike, te na Državnom takmičenju iz Njemačkog jezika i iz Fizike.

Naš alumnista, Fahrudin Delić je prošle školske godine osvojio prvo mjesto na Državnom takmičenju iz Fizike te je predstavljao našu državu i na Europskoj i na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2019. godine. Sa Evropske olimpijade održane u Latviji, Fahrudin se vratio sa bronzanom medaljom.

Izuzetno smo ponosni na naše učenike koji su se na osnovu uspjeha na Kantonalnom takmičenju iz Geografije prethodne dvije školske godine uspjeli plasirati na Balkanijadu te i Svjetsku olimpijadu iz geografije gdje su ponosno predstavljali Gimnaziju i našu državu.

Naši učenici su i izvrsni sportaši i uvijek su među najboljim na sportskim takmičenjima i manifestacijama na kojim učestvuju, a o učenicima sa statusom Perspektivni sportista i njihovim uspjesima možete više pročitati OVDJE (status Perspektivni sportista dodjeljuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo).

Svoje retoričke sposobnosti učenici u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji mogu razvijati u okviru Kluba Model United Nations (MUN) i okušati se u debati. Ove godine Gimnazija je bila i organizator Prve PBG MUN konferencije na kojoj je učestvovalo šezdeset osam učenika i studenata iz Sarajeva, ali i drugih gradova i država.

Bez obzira na primarne izbore i talente, jako puno radimo i na jačanju humanističkih i estetskih vrijednosti kod svih naših učenika. Otuda veliki broj onih sa razvijenim retoričkim i vještinama pisanja. Naši su učenici dokaz da su matematika, fizika, književnost, lingvistika i umjetnost braća i sestre na polju znanja i da je danas najsposobniji onaj koji povezuje svoja znanja i vještine.

Naši učenici su izvrsne scenariste i režiseri, autori objavljenih radova, konstantno osvajaju nagrade na konkursima literarnih radova. Učenici takmičari iz fizike su se okušali i kao režiseri i scenariste školskih predstava ili kao glumci u predstavama u sklopu školskih projekata. Naši učenici su dokazali da je moguće osvojiti medalju na Evropskoj olimpijadi i biti naslovna uloga u projektu ''Zaboravljeni Genije - Život i djelo Nikole Tesle''.

U namjeri da unaprijedi Program rada sa talentiranim učenicima, Prva bošnjačka gimnazija učenicima koji se u ovu Gimnaziju uspješno upišu u prvi razred školske 2020./2021. godine, nudi stipendije za učenike takmičare.

Uvjeti za stipendiju su ostvareno jedno od prva tri mjesta na takmičenjima koji su zvanično organizovani od strane nadležnih ministarstava i Prosvjetno-pedagoškog zavoda na nivou kantona, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine, i to iz predmeta: Matematika, Fizika, Informatika, strani jezik, Geografija (ovaj uslov je ispunjen i ako je ostvareno jedno od prva tri mjesta za samo jedan od naprijed navedenih predmeta) i primjerno vladanje u VI, VII, VIII i IX razredu.

Više informacija o stipendijama koje Gimnazija nudi učenicima možete pronaći OVDJE.