Pisma iz izolacije (III)

Date:
Ne znam kako vama pada izolacija i socijalno distanciranje, ali ja sam se poprilično navikao. Nisam se uvijek uklapao u društvo, bilo mi je ponekad čudno i strano. Nisam razumio neke ljude, htio sam se od njih skloniti. Sreli ste ih svi, sigurno, nekad u životu, te energetske vampire, one koji vas mogu iscrpiti svojom pričom ili samo uzdisanjem, pa ih onda morate ljubazno pitati šta im je, a onda vas uvuku u vrtlog svojih jadikovanja.

To su oni koji su jutros morali stajati u tramvaju, pa im je sva krv iz mozga sišla u noge, a sad se vraća pa su nervozni. One kojima se na pragu slomila peta na štikli i moraju se vratiti u kuću da odaberu između preostalih deset. Oni koji nisu dobili ocjenu koju su zamislili, a knjigu nisu dotakli, pa im je sada svako kriv. To su oni koji nisu našli mjesto ispred vrata supermarketa, pa su morali prepješačiti dodatni metar. I to sa onim teškim kesama u rukama od kojih će možda dobiti žuljeve. Znate, gospođo, ako niste našli suknju koju ste sinoć sanjali, ne možete ići na sud protiv radnji koje nemaju baš takvu. Također, nemojte se previše uvrijediti ako Vam kolegica na poslu ne udijeli kompliment jer je zaokupljena drugim stvarima. Gospodine, žao nam je što semafori nisu usklađeni prema Vašem automobilu, pa ste morali čekati na crvenom svjetlu.

Znate, svijet ima malo većih problema od vaših. Htio sam im reći da nas malo zaobiđu, ili da se mi malo izolujemo od njih. Volio bih sada da se vratimo njihovim problemima i potrebama, da zaboravimo ovu situaciju oko nas. Da nam svi problemi budu tako jednostavni.

No, nismo birali stanje u kojem smo se našli. A sada, kad smo svi u kućnoj izolaciji, šta sada? Prvo, treba se izolovati od medija. Nemojte me pogrešno shvatiti, u ljudskoj prirodi nam je da tražimo informacije. Mediji nisu nipošto loša stvar. Međutim, previše naslova i članaka može naštetiti ne samo očima, već i mozgu, a da ne govorim o psihičkom stanju. Potrebno je kritički promisliti o vijestima i informacijama i analizirati ih. Nakon svođenja istraživanja i informisanja na minimum, za zdrav duh i mozak okrenite se molitvi. Ovo je odlična prilika za povratak iskonu od kojeg smo poprilično odlutali, za ponovno jačanje vjere i veze sa Bogom. Neobično kako se uvijek u ovakvim trenucima prisjećamo važnosti toga. Pokušajte, naravno, nešto od toga učiniti trajnom kategorijom.

Kada ste osigurali dobro duhovno stanje, možete se posvetiti fizičkom preživljavanju. Vjerujem da već imate barem 50 kg brašna u podrumu koje čuvate kao oči u glavi. To će pomoći, ako znate praviti hljeb. U suprotnom, okrenite se receptima na internetu, i zapamtite da nikad nije kasno naučiti nešto novo. Ako ne uspijete, hljeb izgori ili se ne potkuha lijepo, samo nastavite pokušavati i ne odustajte. Imate sasvim dovoljno vremena da usavršite recept i otkrijete tajnu nanine pogače. Dalje, ako imate barem stotinu rolni toalet-papira, odlično. Ako nemate, a police su sigurno već opustošene, ne brinite, mislim da vam to ne umanjuje šanse za opstanak. Još tražim osobu koja mi može objasniti toliku potražnju za tim troslojnim blagom.

Maske i rukavice su iznimno važne za kratke skokove do najbliže prodavnice, pa želite imati dovoljno zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. S tim u vezi, odbacite svako nepotrebno napuštanje svog toplog doma, a to ne govorim samo da vas ne uhvati nostalgija. Nema, dakle, šetnji psića, mačiča i kanarinaca, zaboravite na kahve i večere, a pri kupovini planirajte nekoliko dana unaprijed.

Najvažnije je da dobro isplanirate svoj dan i ne dozvolite da upadnete u monotoniju. Ako ste kojim slučajem učenik ili profesor, i imate online nastavu, onda se ne trebate brinuti da će vam biti dosadno i možete preskočiti ovaj paragraf. Ipak, ako ste bili iznimno produktivni i završili sve zadatke u rekordnom vremenu, a još nije previše kasno, vrijeme ćete sigurno ispuniti uz dašak tehnologije. Uzmite trenutak da otkrijete mogućnosti svoje kućne biblioteke i skinete prašinu sa nekih knjiga. Ako vam, pak, ponestane materijala za čitanje, onda možete preći na sastojke šampona, uputstva sa krema ili slično. Mislim, čitanja nikad dosta.

Za dosadne dane bez obaveza tu su uvijek serije ili filmovi. Čovjek bi se začudio koliko epizoda može pregledati bez ustajanja. Pripremite sebi kokice, slatkiše, vodu i sokove, sve ostalo što vam je potrebno za nesmetano uživanje ispred malih ekrana, te osigurajte potpunu tišinu i duševni mir.

Naravno, sapun vam je novi najbolji prijatelj. Pretpostavljam da ga imate dovoljno, u bilo kojem obliku, i da ruke perete redovno i temeljito. Nadam se, također, da vas nije samo ova kriza natjerala da to radite i da ste i prije savjesno to radili prije i poslije jela, po dolasku kući, prije izlaska iz toaleta, i da dalje ne nabrajam.

Za kraj, odvojite nešto vremena za razmišljanje. O sebi, o drugima. O onome što vam možda nedostaje, na čemu ste zahvalni. Koliko god teško bilo zamišljati budućnost, probajte pobrojati ideje i ciljeve koje imate, šta želite uraditi kada se vratimo u normalno stanje. A o tome šta je normalno, mi odlučujemo. I možda će doba poslije biti jedna drugačija stvarnost, neka nova definicija normalnog.

I kad jednom sve ovo prođe i budemo se smijali sjećajući se ovih vremena, možda ćemo biti malo drugačiji ljudi. Oni koji neće imati potrebu da se izoluju jedni od drugih, jer će biti kompatibilni, jedni s drugima i sa prirodom. Dotad, valja se resetovati i instalirati na sebi programe koje sistemi drugih ljudi neće prepoznavati kao viruse ili energetske vampire.

I da, nemojte zaboraviti oprati ruke poslije čitanja ovog teksta.



Fatih Žgalj