PBG MUN konferencija

Koračajući stopama velikih diplomata


Da li ste ikada pokušali hodati u tuđoj obući i svim srcem željeli pronaći izlaz iz takve situacije, boreći se za sebe?

Šezdeset osam učenika i studenata iz Sarajeva, ali i drugih gradova, čak i država, prisustvovalo je prvoj PBG MUN konferenciji i pokušali su osjetiti svaki kamenčić u tuđim, novim cipelama, koračajući stopama velikih diplomata koji žele vratiti ugled politici.

Prva PBG MUN konferencija održavala se u periodu od 07. do 09. februara ove godine. Prva bošnjačka gimnazija imala je čast biti organizator ovog događaja. Uz pomoć dobrog organizacionog tima – članova PBG MUN kluba i više od trideset volontera, naši učenici su uspjeli, pod sjajnim mentorstvom profesorice Dženane Delić-Hujdur, ostvariti ono što se očekivalo od njih.

Ceremonija otvaranja održana je u petak 07. februara u 14:30 sati. Toplu dobrodošlicu poželjela je učenica Asja Čampara, projekt-menadžer konferencije. Uslijedio je ohrabrujući govor direktorice škole Naide Hota-Muminović. Između ostalog, direktorica je istakla da u delegatima vidi buduće uspješne političare te im je poželjela sreću. Početak MUN konferencije proglasio je učenik Haris Junuzović, generalni sekretar konferencije. Prvi dan delegati su imali priliku prisustvovati dvjema sjednicama na kojima su bolje upoznali rad komiteta.

Nakon toga uslijedile su četiri zanimljivije sjednice. Moglo se osjetiti da je atmosfera postajala napetija, a delegati uzbuđeniji. Nakon dvije uzastopne sjednice, uslijedilo je predavanje gosta Maka Selimovića, koji je govorio o značaju MUN konferencije, njenim zadacima i ciljevima.

Treći dan bio je izazovniji nego prethodna dva jer su komiteti polako dolazili do zaključaka i rezolucija koje bi mogle biti značajne za budućnost. Završna ceremonija uslijedila je nakon diskusije Eme Džejne Smolo, predstavnice asocijacije BHA UN. S delegatima je razgovarala o diplomatiji, međunarodnoj politici, medijima i pop kulturi. Na završnoj ceremoniji proglašeni su najbolji učesnici konferencije, te su im dodijeljeni certifikati. Najbolji među njima bili su:

Security Council

Best delegate: Uroš Jež

Honorable mention: Emilija Stevanović

Human Rights Council

Best delegate: Israa abo Madalala

Honorable mention: Elena Radulović

DISEC

Best delegate: Aleksandra Zrnić

Honorable mention: Arnes Jeleč

UNEP

Best delegate: Helena Sumić

Honorable mention: Haris Smajić

Sa događaja izvijestili: Medina Porić i članovi Novinarskog kluba PBG.