Učimo iz prošlosti

Peti februar je proglašen Danom sjećanja na stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. Tim povodom pohvaljeni učenici trećeg razreda su u pratnji profesora Elmedina Musića prisustvovali Komemorativnoj sjednici Kantonalne skupštine u Narodnom pozorištu. Nakon toga, učenici su položili cvijeće na spomen-obilježju na pijaci Markale. Poštovanje prema žrtvama učenici i profesori Prve bošnjačke gimnazije su izrazili tako što su pažljivo poslušali prigodan referat, te pogledali ciklus filmova „Opsada Sarajeva 1992-1995.“ Ovi filmovi su autorski uradak učenika i profesora Prve bošnjačke gimnazije.

Prisjetili smo se i učili o opsadi Sarajeva, koja je jedna od najdužih u modernoj historiji. Sarajevo su hrabro braili i odbranili građani, ljudi koji su imali dubok i neposredan osjećaj pripadnosti domovini i slobodi. Braneći svoj grad pobijedili su mrak koji je htio progutati civilizacijske tekovine suživota, koje se uvijek iznova potvrđuju baš ovdje u našem gradu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Iako su sjećanja i učenja o ovom periodu bolna i teška, ostaje i ponos na hrabru praiskonsku borbu dobra protiv sila zla.