Međunarodno takmičenje u istaživačkim projektima učenika srednjih škola

Od 6. 5. do 11. 5. 2019. godine u Istanbulu su MEF OBRAZOVNE INSTITUCIJE organizovale takmičenje u istraživačkim projektima učenika srednjih škola na poljima fizike, hemije i biologije. Zajedno sa srednjim školama iz Turske, učešće u ovom takmičenju su uzele škole iz još 16 zemalja (između ostalih, iz Poljske, Azerbejdžana, Slovenije, Češke, Gruzije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Kosova, Iraka, Kipra itd.) .

Cilj ovog projekta je da vodi i podržava učeničko istraživanje u nauci.

Grupe učesnika su bile formirane prema uzrastu, a njihovi projekti su bili iz jednog od tri naučna predmeta. Nakon što su učenice pod mentorstvom profesora biologije i fizike poslale projekte i aplicirale za učešće na takmičenju, projekti su prihvaćeni svaki u svojoj kategoriji među deset od 701 pristiglih aplikacija. Prvu bošnjačku gimnaziju i državu Bosnu i Hercegovinu su predstavljale: Selma Fočo, Nejra Habibović, Irma Salkić i Nejra Gurbeta kroz projekte: The effect of presence vitamin C in GMO selected vegetables and fruits (biologija) i Climbers life under the rope (fizika).

Takmičenje se održavalo u izložbenom prostoru MEF univerziteta. Tokom boravka u Istanbulu, pored redovnih obaveza oko prezentacije projekta, naš tim je bio u prilici iskoristiti slobodne posjete historijskim i kulturnim programima koji su bili na raspolaganju. Prezentacije projekata su bile na engleskom jeziku, sve vrijeme se nije znalo ko je u žiriju koji ocjenjuje projekte. Organizator se potrudio da u sklopu takmičenja organizuje u kulturološko veče, gdje smo pored nauke i predstavili sve ljepote Bosne i Hercegovine.

Prva bošnjačka gimnazija je u kategoriji internacionalne fizike i biologije osvojila IV mjesto. Uz pehare za učešće i certifikate za osvojeni plasman učenice su dobile i mogućnost da apliciraju na MEF univerzitet sa 50% školarine, kao i prilku da četvrti razred završe na MEF International School.

Učenici Prve bošnjačke gimnazije su pozvani da učestvuju na ovom takmičenju i sljedeće godine.