Poziv za učenike, roditelje i profesore

Dragi učenici/ce, poštovani roditelji i profesori, pozivamo vas da se priključite inicijativi „Klima bez dima“, koja zagovara donošenje novih, strožijih zakonskih rješenja u oblasti konzumiranja duhanskih proizvoda, te stvaranja 100% „smoke-free“ okruženja u zatvorenim javnim prostorima, kako bi se građani zaštitili od štetnosti pasivnog pušenja.

Inicijativu možete podržati potpisivanjem online peticije na ovom linku. Ova inicijativa je dio Projekta smanjenja faktora zdravstvenih rizika u Bosni i Hercegovini (BiH), a više informacija možete dobiti na FB stranici ili web stranici klima bez dima.

Koliko je važno da se aktivno uključimo u ovu inicijativu govori sama činjenica da konzumiranje duhana na godišnjem nivou, uzima hiljade života građana Bosne i Hercegovine, a procenat smrtnosti povezanih sa duhanom u Bosni i Hercegovini spada među najveće na svijetu.

Pušenje predstavlja i globalni, svjetski javnozdravstveni problem, jer prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine umire više od 6 milijuna ljudi zbog neposrednog pušenja, a 890.000 zbog pasivnog pušenja. Od ukupnog broja umrlih zbog pušenja, pola umire u radno produktivnoj dobi, između 35. i 69. godine starosti, te gube u prosjeku oko 20 godina života.

Štetnim djelovanjem su direktno pogođeni svi organi i organski sistemi, a posebno: dišni organi, kardiovaskularni sistem, reproduktivno zdravlje, nervni sistem i dr.

KLUB ZA PROMOCIJU MENTALNOG ZDRAVLJA