Memorijalni turnir „Mersud Nikšić“

I ove godine, u organizaciji Prve bošnjačke gimnazije, održan je tradicionalni memorijalni turnir „Mersud Nikšić“. Turnir je posvećen rahmetli profesoru sporta Mersudu Nikšiću. Održan je od 8. do 11. aprila 2019. godine u sali Gimnazije.

Učenici su se takmičili u tri sportske discipline: košarska (učenici i učenice), odbojka (učenici i učenice) i stoni tenis (učenici i učenice). Na turniru su učestvovale sarajevske srednje škole: Prva gimnazija, Druga gimnazija, Treća gimnazija, Srednja ekonomska škola, Katolički školski centar “Sveti Josip”, Gazi Husrev-begova medresa i škola domaćin, Prva bošnjačka gimnazija. U konkurenciji učenika u košarci prvo mjesto osvojila je Treća gimnazija, drugo mjesto Druga gimnazija, a treće naša Gimnazija. Druga gimnazija osvojila je prvo mjesto u ženskoj košarci, drugo mjesto pripalo je našoj školi i treće mjesto zauzela je Treća gimnazija. Prvo mjesto u muškoj odbojci osvojila je Treća gimnazija, za drugo mjesto zaslužni su naši učenici, dok je na trećem mjestu Druga gimnazija. U kategoriji ženske odbojke prvo mjesto osvojila je Prva gimnazija, drugo mjesto Druga gimnazija, treće mjesto Katolički školski centar “Sveti Josip”. U stonom tenisu prvo mjesto osvojio je sjajan tim naših učenika, drugo mjesto Druga gimnazija i treće mjesto Gazi Husrev-begova medresa.

Profesor Mersud od jula 2016. godine nije više s nama, ali ostavio je veliki pečat na srcima uposlenika i učenika Prve bošnjačke gimanzije. Memorijalni turnir, kao rezultat lijepih sjećanja na profesora Mersuda, danas spaja učenike sarajevskih srednjih škola. Rad profesora od velikog je značaja za razvoj i podsticanje bavljenja sportskim disciplinama u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji. Cilj turnira je da oda počast radu i zalaganju profesora. Turnir je od velikog značaja i za učenike koji, nažalost, nisu imali priliku da sarađuju s profesorom.

Sponzor ovog turnira je Oktal pharm, a FK Sarajevo je poklonio dres sinu rahmetli Mersuda.

Nadamo se da će ova manifestacija biti poticaj budućim generacijama da kroz bavljenje sportom pronalaze sebe i stječu nova iskustva.