Obilježavanje Dana ružičastih majica

Dvadeset sedmog februara obilježili smo Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day . Simbolika dana odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu. Sutradan su svi dječaci i djevojčice iz škole obukli ružičaste majice u znak solidarnosti sa zlostavljanim dječakom. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

Naša škola obilježila je Dan ružičastih majica kroz radionicu sa učenicima III-b odjeljenja.

Učenici su u okviru projekta Građanin obradili temu vršnjačkog nasilja i proveli istraživanje u dvije škole. Rezultate su prezentirali na času odjeljenjske zajednice. Pedagogica Mehmedović je održala radionicu „Nemoj mi se rugati“.

Veliki broj učenika je obukao ružičaste majice, kako bi se na simboličan način podigao glas protiv vršnjačkog nasilja.

Dvadeset osmog februara učenici su učestvovali u otvorenom programu radija Bir. Govorili su o međuvršnjačkom nasilju.

Kroz obilježavanje ovog dana cilj nam je potaknuti tolerantno ponašanje, učenicima razvijati svijest i emocije koje će im pomoći prihvatiti razlike i prilagoditi im se, razumjeti ih i početi cijeniti. Želimo potaknuti na razmišljanje o složenosti odnosa unutar razredne zajednice, kao i smisao i važnost pregovaranja i nenasilne načine rješavanja problema s ciljem sprečavanja fizičkog nasilja. Naime, treba stvoriti sigurno okruženje, bez osjećaja superiornosti i inferiornosti kod pojedinaca. Ozračje u kojem će se svaki pojedinac osjećati prihvaćeno i voljeno.