Delegacija PBG-a na 14. konferenciji Model United Nations 2019

Univerzitet Georgetown u Dohi (Katar) svake godine organizira konferenciju Model United Nations koja predstavlja simulaciju rada delegata svih država članica u Ujedinjenim nacijama čiji je primarni cilj donošenje rezolucija koje nude rješavanje globalnih ili aktuelnih problema u svijetu. Ovogodišnja krovna tema četrnaeste po redu konferencije održane 21.-24. 2. 2019. godine u Nacionalnom konferencijskom centru u Dohi bila je Diverzitet i integracija u svijetu konflikta (Diversity and Integration in a World of Conflict), a u našoj delegaciji bili su: Larisa Džambić, Ajna Katica, Lamija Gutić, Iman Korić, Haris Junuzović i Ibrahim Kazazić i profesorica engleskog jezika Dženana Delić Hujdur. Svi učesnici su bili raspoređeni u različite komitete i predstavljali su različite države.

Ajna Katica (IV-2) predstavljala je Eritreju u Komitetu za ljudska prava (UNHCR), debatirajući na dvije teme: ksenofobija i progon muslimanskih manjina širom svijeta i zaštita prava osoba sa invaliditetom na globalnom nivou.

Iman Korić (II-b) bila je delegat Bangladeša u Komitetu za razoružavanje i međunarodnu sigurnost (DISEC), a rezolucije koje su usvojili odnosile su se na građanski rat u Južnom Sudanu, te nuklearnu proliferaciju: zemlje sa nukleranim oružanjem i Sporazum o neširenju nukleranog oružanja (NPT).

Ibrahim Kazazić (II-2) predstavljao je Švicarsku u Posebnom političkom odboru i odboru za dekolonizaciju (SPECPOL) koji je razmatrao neo-kolonijalizam u Africi i zaštitu prava civila na nepriznatim područjima.

Lamija Gutić (III-2) predstavljala je Izrael u Komitetu za razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) gdje je fokus stavljen na odgovornost korporacija: održavanje društvenih i humanitarnih vrijednosti u korporacijskom svijetu i na borbu protiv korupcije u zemljama u razvoju.

Larisa Džambić (IV-1) bila je članica Komiteta za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ispred države Čile koji je raspravljao o ekonomskoj nestabilnosti u Venecueli i politizaciji vjerskih područja.

Harisu Junuzoviću (II-2) pripala je uloga delegata iz Francuske u Vijeću sigurnosti, a nakon burnih rasprava na sjednicama donijeli su rezoluciju koja nudi mjere za rješavanje krize Rohingya naroda, te rezoluciju s mjerama djelovanja protiv terorističkih prijetnji međunarodnom miru.

Na konferenciji su učestvovale šestočlane delegacije iz 31 škole iz Katara, koje su većinom međunarodnog karaktera, kao što su škola za vrhunske sportiste Aspire Academy, American Academy School, Global Academy International, Cambridge International School, Philippine International School, Stafford Sri Lankan School i druge, te iz 15 škola iz drugih zemalja: Kameruna, Etiopije, Gane, Indonezije, Maroka, Nepala, Nigerije, Pakistana, Južne Afrike, Turske i Bosne i Hercegovine - čiji su jedini predstavnici bili naši učenici.

Delegatima je naročito bila zabavna Kulturna večer. Sve škole učesnice su predstavile kulture iz kojih dolaze na posebno pripremljenom bazaru, gdje su odjeveni u nacionalne nošnje izložili fotografije svoje zemlje, predmete karakteristične za svoju kulturu, te razne slane i slatke delicije kojima su se počastili svi učesnici. Najljepši dio večeri bio je ples svih učenika uz nacionalne melodije zemalja, među kojima su se posebno istakli delegati iz afričkih zemalja i Turske. Naše učenice su nosile tradicionalne anterije, a poslužili smo rahat-lokume, bosansku kafu i Mak Zara čokolade.

MUN konferencija je i prilika za promociju Georgetown univerziteta među mladim i ambicioznim učenicima koji su zainterisani za studiranje u oblasti društvenih nauka i međunarodnih odnosa. Univerzitet je osnovan 1789. godine u Vašingtonu, a njihov kampus sada postoji i u Dohi. Studenti u prve dvije godine slušaju opće predmete kao što su uprava, ekonomija, historija, geografija, strani jezik, teologija, filozofija i književnost. Na trećoj godini, studenti biraju svoje glavne predmete izučavanja, a u ponudi su Kultura i politika, Međunarodna ekonomija, Međunarodna historija i Međunarodna politika. Ostvarivanjem diplome pridružuju se mreži od 175.000 alumnista koji žive i rade širom svijeta. Zanimljiva je činjenica da 90% studenata prima neku vrstu finansijske pomoći, odnosno stipendije. Više detalja o samom upisu nalazi se na stranici fakulteta: qatar.georgetown.edu/admissions.

Slobodno vrijeme naša delegacija je iskoristila za obilazak Muzeja islamske umjetnosti, tradicionalnih dijelova grada kao što su Qatara i Souq Waqif, modernih kvartova kao što je Pearl te tržnog centra Villaggio, poznatog kao Venecija u zatvorenom. Naročito nam je zadovoljstvo bilo susresti se i družiti sa našom alumnisticom Enom Palaskom koja trenutno studira komunikacije na Northwestern univerzitetu u Dohi.