Motivaciona predavanja Ajdine Halilović i Merime Šabanović

Ajdina Halilović, alumna PBG-a, koja trenutno pohađa postdiplomski studij na Univerzitetu Cambridge , učenicima trećeg razreda održala je motivaciono predavanje u četvrtak, 20. 9. 2018. godine u auli Gimnazije. Ajdina je završila studij psihologije na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a postdiplomski studij iz oblasti neuronauke nastavila na prestižnom Cambridge univerzitetu.

U inspirativnom govoru, Ajdina je učenicima približila svoj put ka pronalaženju profesije kojom se želi baviti – u srednjoj školi nije osjećala naročitu naklonost prema nekoj određenoj naučnoj oblasti. Kada je spletom okolnosti i iz znatiželje na jednom sajmu knjige kupila „Uvod u psihologiju“ i pročitala je bez daha, shvatila je u kojem pravcu ce ići njena afirmacija, te je školske časove iz predmeta Psihologija pohađala sa zanimanjem. Tokom studiranja, uvidjela je da sama psihologija kao nauka ne nudi sve odgovore koje je željela imati, stoga je uporedo sa studijem samoinicijativno čitala knjige i članke, slušala predavanja i intervjue na kanalu Youtube iz oblasti kao što su neuronauka i antropologija. Otkriće neuronauke bilo je unutrašnji pokretač spoznaje da je to put ka onome što želi raditi u životu. Nakon studija, aktivno počinje istraživati fakultete koji imaju istraživačke mogućnosti i profesore stručnjake koji joj mogu ponuditi najviše i koji mogu zadovoljiti njen istraživački duh.

Odgovarajući na upite učenika, Ajdina je istakla: „Fakulteti u inostranstvu žele „win-win“ situaciju: primiti one kandidate koji će biti zadovoljni onim što fakultet nudi jednako kao što će fakultet biti zadovoljan individualnim doprinosom pojedinca.“

Također je napomenula da „ne treba čekati završetak formalnog obrazovanja da bi se počelo razmišljati o budućem poslu – potrebno je pronaći ono što u svakom pojedincu pokreće strast i želju za daljim istraživanjem i učenjem, šta god to bilo, i čitati, istraživati, otkrivati kroz tekstove, knjige, emisije... jer samoinicijativno proširivanje dijapazona saznanja sa sigurnošcu vodi ka vlastitom rastu i uspjehu“.

Alumna Merima Šabanović, bivša je učenica PBG-a koja je maturirala 2014. godine, diplomirala na Univerzitetu New York u Abu Dhabiju (Biologija – mozak i kognitivna nauka) gdje je postala član prestižnog akademskog kruga Phi Beta Kappa koji okuplja i podržava najuspješnije studente iz oblasti nauke i 2018. godine upisala postdiplomski u kombinaciji s doktorskim studijem na Univerzitetu Oxford iz oblasti neuronauke kao stipendista društava Welcome i Clarendon.
Merima je 20. 12. 2018. godine učenicima prirodne grupe III-1 i IV-1 predstavila istraživanja na kojima je radila na NYUAD-u na temu „What it takes to be at the top: the complex interrelationship between the chronic social stress and social dominance“. Učenici su kroz prezentaciju koja je upotpunjena ilustracijama, grafikonima i slikama mogli vidjeti šta je eksperimentalno planiranje, kako se sprovode istraživanja u laboratorijama, te kako se izvode zaključci u praksi.

Merima je održala motivaciono predavanje za II-1 i II-2 te druge zainteresirane učenike u kojem je opisala svoj put od srednje škole do Oxford-a pritom nudeći pregršt korisnih i praktičnih savjeta o tome kako izraditi kvalitetnu aplikaciju i postati konkurentan kandidat za željeni fakultet. U svojoj poruci učenicima Merima je posebno naglasila: „Bitno je i učiti i razgovarati o mentalnom zdravlju i izazovima sa kojima se susrećemo vam učionice, kako ne bismo gledali jedni na druge kao konkurenciju već kao podršku i saputnike. Trebamo navijati da svi uspijemo na kakvom god putu da smo odabrali.“

Svojim predavanjima Merima je prenijela dio akademske i naučne atmosfere sa prestižnih svjetskih fakulteta. Učenici su stekli nova saznanja o izvođenju ekperimenata u naučnim laboratorijama, analizi i izvođenju zaključaka, te o načinu apliciranja i stipendiranja za školovanje u inostranstvu. Učenici su bili impresionirani, a nastavnici ponosni.

Merimini objavljeni radovi su:
“I'm a child of peace living in the shadow of war.” The National (UAE), 15 Jun. 2016. thenational.ae
“Homo Erectus: Thus Walked Zarathustra“, Airport Road, Issue 04: 99-103. electrastreet.net