Djetelina sa četiri lista

U ime Dana sv. Patrika, od 16.03. do 17.03.2018. održavao se „Sarajevo Irish Festival“. Zahvaljujući profesorici Dženani Delić-Hujdur i njenoj saradnji sa organizatoricom ovog veselog festivala Niamh Mercer, i naši učenici trećih i četvrtih razreda su dobili priliku uživati u čarima irske kulture i Dana sv. Patrika. Glavna ideja ove saradnje je bila povezivanje kultura, te upoznavanje drugačijih, što je dalo priliku učenicima da primijene svoje vještine iz raznih oblasti, kao npr. pisanje članaka, pravljenje intervjua, pisanje recenzija za filmove, reportaža na bosanskom i engleskom jeziku, te foto i videomontaže.

Po vjerovanju, koje kod nas dolazi još od davnina, svaki od četiri lista djeteline nosi posebno značenje - prvi list simbolizira vjeru, drugi nadu, treći ljubav, a četvrti sreću. Ta četiri osjećaja smo podijelili sa našim gostima iz Slovenije - plesačicama irskog plesa. Uz topli doček u našoj školi 16.03.2018. uz muzičku numeru Maide Šabović, naši učenici, kao i učenici osnovnih škola, gledali su njihov nastup sa oduševljenjem i upoznali se sa nekim koracima teškog plesa, koji one plešu sa lahkoćom. Na kraju smo podjelili male pakete sa obilježjima bosanskohercegovačke kulture našim gostima.

Učenici Lamija Gutić i Hamza Moro, inače naši čarobnjaci fotografije i videa, nastavili su se družiti sa plesačicama i tu noć na velikom otvaranju Festivala u Domu armije. Tu je dodijeljena Djetelina premijeru Vlade Kantona Sarajevo, Elmedinu Konakoviću, te tako nastavljena irska tradicija započeta 1952. godine, kada je irski ambasador poslao kutiju punu djeteline tadašnjem predsjedniku SAD-a Harryju Trumanu, nesvjesno stvarajući tradiciju koja se još uvijek prati, čak 64 godina kasnije. Nakon toga su imali čast slušati tradicionalnu irsku muziku koju su izvodili neki od najpoznatijih irskih pjevača, Dónal Lunny i Pádraig Rynne, uz pratnju Broken House Banda.

Sljedeći dan, 17.03.2018., bio je Flash Mob u Mercatoru (Ložionička), gdje su plesačice pokazale svoje vještine u ime Dana sv. Patrika. Tu su se pokazali i naši učenici, Nejra Šabanović, Dalila Palavra i Ajna Katica, kao i Arman Mulić, koji su plesali bosanski tradicionalni ples uz pjesmu „O Safete Sajo“.

Nastavili smo naš put u kinu Meeting Point gdje je Stephen Burke (pisac i redatelj) prezentirao kratki video, a publika je potom uživala u projekciji filma „Maze“. Nakon projekcije, uslijedila su pitanja publike, a potom je naša učenica Merjem Begović dobila priliku da intervjuiše autora filma, nakon čega se ovaj predivni događaj završio u Obali Meeting Pointa. Merjem je za organizatore napisala vlastiti osvrt na film na engleskom jeziku, učenik Hamza Moro, čitav festival je snimio i napravio videomontažu, naša učenica Lamija Gutić je zelenu čaroliju ovjekovječila fotografijom, a njihovi materijali će biti dostupni i organizatorima Festivala.