U vrhu među svjetskim mladim umovima

Devet učenica Prve bošnjačke gimnazije ostvarilo je izuzetno dobre rezultate na internacionalnom onlajn takmičenju učenika uzrasta između 14 i 18 godina u oblasti nauke i tehnologije Intellectual challenge OWLYPIA. Odmjerivši intelektualne snage sa 960 mladih iz 28 zemalja, najbolje su se plasirale Aya Ali Al Zayat osvojivši prvo mjesto u navedenoj oblasti, te Lamija Grabus koja se plasirala na 12. mjesto. Ostali učesnici također su dokazali svoj kvalitet. Lamija Gutić, Lamija Grabus, Ajla Žujo, Nejra Gurbeta i Nudžejma Dizdarević su se upisale u najboljih 15% učesnika, zbog čega su postale ponosni nosioci zlatne medalje, a među 35% najboljih sa srebrnom medaljom našle su se Amina Karić, Muna Abu Jaber i Ajna Katica.
OWLYPIA je globalno online takmičenje koje organizira The Intellectuals’ Challenge (TIC) s ciljem da kod mladih umova širom svijeta potakne intelektualnu znatiželju. Koncipirano je tako da takmičari sami biraju jedno od pet ponuđenih područja interesovanja i istražuju ih uz pomoć u tu svrhu obezbijeđenih resursa.
Zahvaljujući profesorici Azri Begić-Tabaković, koja je zaslužna za učešće naših učenika na ovom takmičenju, učenici naše škole još jednom su dokazali da mogu biti ozbiljna konkurencija mladim umovima u svijetu.
OWLYPIA-
OWLYPIA-
OWLYPIA-