Ekskurzija maturanata Prve bošnjačke gimnazije

Naši učenici, u pratnji razrednika i profesora, otputovali su 3. septembra u Italiju. Njih 120 maturanata, već prvog dana boravka u ovoj zemlji, maksimalno je uživalo: Gardaland je nudio mnoštvo sadržaja koje nisu željeli zaobići. Renesansna Firenca oduševila ih je svojim šarmom podsjetivši ih, između ostalog, na značajne umjetnike i njihova djela. Kiša u Pizi nije ih zaustavila da 'podupirući' toranj fotoaparatima ovjekovječe njen obilazak: različite ideje 'kako ispraviti građevinu' nizale su se jedna za drugom izazivajući salve smijeha. „Nažalost“, nismo uspjeli pa smo u Sienu došli 'pomalo zabrinuti'. Šetnja gradom nudila je novi užitak.
Naredna dva dana vodila su nas u Rim!
Koloseum, Panteon, Španski trg i njegove stepenice, Konstantinov slavoluk, Rimski i Carski forum te nezaobilazna Fontana di Trevi, kojoj su došapnuli poneku želju, dio su viđenih znamenitosti prvog dana u Rimu. Sutradan je uslijedio odlazak u Vatikan: vatikanski muzeji, Sikstinska palača te Trg svetog Petra izazvali su emocije uz neobjašnjivu tišinu koju osluškujete uprkos prisustvu mnoštva. Obilazak Venecije obilježio je posljednji dan ovog osmodnevnog putovanja: Duždeva palača, Trg i Bazilika svetog Marka, mostovi što pričaju historiju grada 'koji tone' i neprestano mami osmijeh posjetilaca, dojmio je naše maturante. Načinili su još poneku fotografiju, kupili poklon dragim ljudima i tako iskoristili posljednje trenutke prije povratka u hotel.

Sretan put u Bosnu poželjela nam je deseta jutarnja septembarska kiša.
I dok su kilometri ostajali iza nas, san je nadvladao 'neumorne'. Možda su sanjali neku dogodovštinu; možda 'paletu' makarona nuđenih za večeru; možda su se dogovarali ko će dobiti dvokrevetnu sobu; možda su još nešto kupovali u slobodno vrijeme; možda su još plesali na sinoćnjoj zabavi u vlastitoj organizaciji; možda su profesoricama tvrdili da im nos više ne curi; možda su osjećali toplinu čaja dobivenog u autobusu; možda se dio grupe sa profesorom Srnom vraćao metroom nakon obavljenog džuma-namaza...

Sigurno je jedno: vratili su se s koferom punim lijepih trenutaka koje će pamtiti cio život.