Učenici PBG-a na 5. Loudoun International Youth Leadership Summit u Ashburnu, USA

U ponedjeljak, 4. aprila 2016. godine, otvoren je 5. Loudoun International Youth Leadership Summit u Ashburnu, USA, na kojem učestvuje 15 država:

:Finska, Njemačka, Poljska, Francuska, Meksiko, Singapur, Južna Afrika, Kina, Južna Koreja, Australija, Libanon, Mađarska, Kostarika, Italija i Bosna i Hercegovina. Čast da prezentuje našu državu na konferenciji dobila je Prva bošnjačka gimnazija koju predstavljaju učenici Belma Ratković, Merjema Srna, Alek Isaković, Erol Terović s profesorom Seadom Srnom. Nakon ceremonije otvaranja Loung Ung, aktivistkinja za ljudska prava, održala je potresno predavanje o stradanjima u Kambodži za vrijeme komunističkog režima čiji je bila svjedok. Učesnici, između ostalog, imaju priliku predstaviti obrazovni sistem svoje zemlje, ali i upoznati ciljeve i način rada u obrazovnom sistemu USA-a. Naši su učenici već prvog dana imali veoma zapaženu prezentaciju – predstavili su Bosnu i Hercegovinu i govorili o ljepotama i specifičnostima bosanskog jezika. Govorilo se, između ostalog, o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, te o pojedinačnim iskustvima.

Osim navedenog, na konferenciji su tretirane teme: politička prava, migracije i izbjeglice, ravnopravnost spolova. U okviru tematskih sesija učesnici su imali priliku čuti mnogo zanimljivih izlaganja. Jedan od uvodničara bila je gđa Madeline Albright.

Tokom trajanja konferencije učesnici su posjetili Newseum u Washingtonu, Holokaust muzej, učestvovali su u defileu u dvorani Park View High School itd. Vrijedno je napomenuti da su se različiti segmenti konferencije realizovali u različitim školama. To je doprinijelo kvalitetu rada, jer su učesnici imali priliku neposredno osjetiti duh američkog obrazovnog sistema.

Posljednjeg dana LIYLS-a 16 ekipa učesnica prezentiralo je svoje akcione planove te prethodno pripremljene kratke filmove. Svi učesnici konferencije dobili su certifikate, a najvažnije od svega je što su bogatiji za izuzetno iskustvo i nova prijateljstva.