Perspektivni sportisti

Hana Vranac
Članica je Streljačkog kluba "Sarajevo" od 2014. godine i članica prve postave ženske ekipe, višestrukih prvakinja BiH, u disciplini vazdušna puška 10m, u kategoriji seniorki, juniorki i kadetkinja, te prvakinja međunarodnih takmičenja. U pojedinačnom plasmanu, zauzela je peto mjesto na prvenstvu BiH u kategoriji seniorke, kao najmlađi učesnik, prvo mjesto na prvenstvu BiH kao kadetkinja, treće u seniorskoj i drugo u juniorskoj kategoriji na posljednjem turniru, prva i druga mjesta na bh. turnirima, kao i učešće na međunarodnim turnirima. Hana kaže da je nakon početne nezainteresovanosti za treninge, magnetnu draž streljaštva pronašla „u neopisivom osjećaju kada za tebe, dok si u stavu, s puškom u ramenu i okom iza dioptera ne postoji ništa na svijetu. Apsolutna smirenost i uravnoteženost, i jedino što ti streljaštvo dozvoljava da razmišljaš jesu koncentrični krugovi, potez prsta na obaraču i ispraćaj metka. Za taj su osjećaj vjerovatno zaslužni treneri Edin i Nedžad Fazlija, vrhunski strijelci, koji nas dižu do zvijezda i spuštaju dublje od dna, kada je to potrebno, ali bez obzira na sve, podrška su i možda sam streljaštvo odabrala baš zbog toga što sam osjetila da se neko bori za mene, kao pojedinca i fokusira se na izgrađivanje mene kao sportiste i ličnosti.“

Samra Ivazović
Streljački klub Sarajevo djeluje od 1948. godine i za sve vrijeme postojanja, aktivnog i uspješnog djelovanja, iz svojih redova u reprezentacijama bivše države poslao je preko 70 strijelaca. Medalje su osvajali na svjetskim, evropskim, mediteranskim i balkanskim prvenstvima. U Školu streljaštva koju ovaj klub organizuje još od 1960. godine Samra se uključila u augustu prošle godine. Prvi takmičarski nastup Samra je imala na takmičenju "Dani općine Centar i Kantona Sarajevo" u kategoriji serijska vazdušna puška, gdje je u ženskoj konkurenciji osvojila prvo, te u ukupnom plasmanu 2. mjesto. Također, na istom je takmičenju učestvovala još jednom - prvi put u kategoriji vazdušna puška standard. Samra ističe da su u planu učešća na takmičenjima i postizanje što boljih rezultata, što će joj, nada se, omogućiti da stoji rame uz rame s najboljim bosanskohercegovačkim strijelcima kao što su njeni treneri i ostatak SK porodice.

Samir Selimović (alumnus)
Posebnu naklonost u svijetu sporta Samir je pokazao prema karateu. Tokom prethodne takmičarske sezone 2015/2016. učestvovao je i ostvario zavidne rezultate na sljedećim takmičenjima: Evropsko prvenstvo: 5. mjesto, Evropsko prvenstvo za seniore do 21. godinu do 80 kg; Balkansko prvenstvo: 3. mjesto, seniori do 80 kg; prvenstva u BiH: 1. mjesto, prvenstvo Bosne i Hercegovine, seniori do 80 kg; Turniri G kategorije: World President Cup: 9 – 16. mjesto, seniori do 80 kg; Serbia Open: 9 – 16. mjesto, seniori do 80 kg.

Lamija Medošević
Lamija je članica GKVS-a od 2009. godine i članica junirske reprezentacije BiH u plivanju od 2014. godine. Nastupila je na brojnim klupskim takmičenjima te ostvarila izuzetne rezultate. Bila je višestruko prvoplasirana, drugoplasirana i trećeplasirana mjesta u različitim kategorijama na humanitarnom plivačkom mitingu „Plivajmo za Rikija“, Međunarodnom mitingu Sarajevu s ljubavlju, Prvenstu BiH u plivanju na 5000m, Zimskom prvenstvu BiH bazen 25m, Aquaticsu Sarajevo, Međunarodnom mitingu „VICTORIA-PRIMORJE“ Rijeka (CRO), Državnom prvenstvu Crne Gore i prekograničnom plivačkom takmičenju (Herceg Novi, MNG), "VI Kupu Novi Grad 2015", 43. Međunarodnom plivačkom mitingu "Mladost 2015" Zagreb (CRO), Jadran Grand Prix Split (CRO), Internacionalnom plivačkom mitingu "Mladi za mlade 2015" Sarajevo, Međunarodnom plivačkom mitingu "Sharks kup 2015" Sarajevo. Također je učestvovala i zavidne rezultate postigla na reprezentativnim nastupima juniorske reprezentacija BiH: Četveromeč SLO-CRO-BiH-SRB (Kranj, SLO) i Prve evropske olimpijske igre Baku (AZE). Kao jedini ženski predstavnik BiH nastupala je u sljedećim disciplinama i popravila lična vremena: 50m, 100m, 200m i 400m slobodno, 100m i 200m leđno, te 50m delfin.

Alina Ahmedbegović (alumnus)
Učenica III razreda, reprezentativka BiH, Alina Ahmedbegović trenira plivanje već sedam godina i postiže značajne rezultate. Sportsku karijeru započela je u Gradskom klubu vodenih sportova „Sarajevo“ gdje i danas vrijedno trenira i radi. Za plivanje je, kao jedan od najzahtjevnijih sportova, potrebno dosta odricanja i discipline. Već dugi niz godina Alina je svako jutro u bazenu od 6 sati ujutro nakon čega ide u školu, a pored sedmičnih 18 sati treninga u bazenu tu su i suhi treninzi i teretana. Alina broji preko 300 medalja i 7 pehara. Više puta je bila nosilac titule prvakinje države i kantona u juniorskoj te seniorskoj kategoriji u disciplinama: 400 i 800 metara slobodno, 400 i 200 metara mješovito kao i 100 i 200 metara delfin stilom. Najveći uspjeh predstavlja 10. mjesto u disciplini 400 metara slobodno na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj kao i sama činjenica da je više puta proglašena za najuspješniju takmičarku.

Medin Paldum (alumnus)
Naš učenik Medin Paldum karateom se bavi od trećeg razreda osnovne škole. Ozbiljnije bavljenje ovim sportom započeo je prelaskom u Karate klub „Novi Grad“, u kojem je član posljednje tri godine. Osvojio je više od 60 medalja na međunarodnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini, kao i drugim balkanskim zemljama, pa i šire. Također je osvojio i tri državne medalje, a vjerovatno najveći uspjeh predstavlja osvojeno sedmo mjesto na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj. Nosilac je majstorskog zvanja – crni pojas 1. DAN i član juniorske kumite (borbe) karate reprezentacije Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu će na Balkanskom prvenstvu u Dubrovniku braniti boje naše domovine.

Dino Čengić
Dino je učenik drugog razreda i perspektivni sportista. Iza nenametljivosti njegove prirode krije se snažan sportski duh koji je svoje puteve vezao za različite plivačke discipline. Na Plivačkom mitingu “Mladi za Mlade“ ostvario je 3. mjesto u kategorijama 50 m slobodno i 50 m leđno. Učestvovao je na Plivačkom mitingu „Mladost“ – Zagreb i osvojio 5. mjesto na 100 m slobodno. Na "VI Kup Novi Grad 2015" osvojio je 1. mjesto – 200 m leđno, 3. mjesto – 100 m slobodno, te 2. mjesto - 100 m leđno. Na Centralnom evropskom prvenstvu za kadete Mađarska ostvario je sljedeće rezultate: 10. mjesto - 50 m slobodno (ušao u finale trke među 50 takmičara), 5. mjesto 4x100 m slobodno (član štafete reprezentacije i rekord BiH), što je najjveći uspjeh reprezentacije BiH. Na Međunarodnom novogodišnjem plivačkom mitingu ostvario je 2. mjesto - 50 m slobodno, 3. mjesto - 100 m slobodno, 4. mjesto - 100 m leđno. Na Sarajevo aquatics 2016 osvojio je 2. mjesto na 50 m slobodno i 4. mjesto na 50 m leđno. Na Državnom prvenstvu 2016 bio je drzavni prvak u kategoriji 4x100 m, te osvojio 3.mjesto na 50 m slobodno, na 200 m mix i na 50 m leđno. Na nedavno održanom takmičenju „Sarajevo s ljubavlju 2016“ bio je prvoplasirani u kategoriji 200 m leđno i drugoplasirani na 50 m leđno. Pored rezultata Dino je višestruki rekorder BiH u svim štafetnim trkama, rekorder Kanotna Sarajevo na 200 m i 100 m leđno kao i nosilac brojnih medalja na takmičenjima u BiH i u regionu.

Nihad Hrbat
Nihad trenira plivanje i ostvaruje izuzetne rezultate. Iako se u ovoj školskoj godini odlučio više posvetiti školi i ispitima u Cambridge međunarodnoj školi, te nije mnogo izostajao s nastave, nije mu manjkalo sportskih uspjeha. Na ljetnom državnom prvenstvu u 2015. godine osvojio je: prvo mjesto i zlatnu medalja u štafeti 4x200m kraul (gdje su oborili i državni rekord za 13 sekundi za mlađe juniore i juniore) te prvo mjesto i zlatnu medalju u štafeti 4x100m kraul. U individualnim disciplinama Nihad je osvojio: drugo mjesto i srebrnu medalju na 200m mix i treće mjesto i bronzanu medalju na 400m kraul. Na kantonalnom talmičenju Nihad je sa štafetom 4x200m kraul osvojio prvo mjesto.

Alma Šehić
Alma je članica klizačkog kluba „Olimp“ Sarajevo. Klizanjem se počela baviti u svojoj petoj godini, a već od naredne godine aktivno učestvovala na takmičenjima. Prvi nastup imala je u Ljubljani 2005. godine, kada je kao petogodišnjakinja nastupila u najmlađoj konkurenciji Chicks Girls. Već 2007. godine, pod najboljim uslovima za trening i uz angažman trenera, ostvarila je zapažene rezultate: drugo mjesto u Beogradu, četvrto u Celju, te drugo u Ljubljani, na najjačem nakmičenju u to vrijeme - Tivoli Cupu. Iste godine na otvorem prvenstvu BiH, takmičenju Sarajevo Open, na kojem su učestvovali klizači iz svih zemalja iz okruženja, bila je prvoplasirana. Zbog slabih uslova za treniranje narednih godina u Sarajevu, nije se mogao očekivati neki rezultat, ali Alma je redovno učestvovala na takmičenjima u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i BiH. Za sve to vrijeme bila je prvakinja Bosne i Hercegovine u svojim starosnim kategorijama. Zimske raspuste provodi vrijedno trenirajući, jer je to jedini period kada u Sarajevu imamo ledenu plohu, a dio ljetnih raspusta u organizaciji kluba ide na pripreme, najčešće u Sloveniju. Kruna Alminog dugogodišnjeg zalaganja je učešće na EYOWFu 2015. godine u Montafonu, Voralberg, čime je postala članica olimpijske porodice. Pored takmičenja, učestvovala je na svim manifestacijama koje su se održavale na ledu u Sarajevu. Najznačajnije je bilo obilježavanje 30. godišnjice od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, odnosno učešće na reviji „30“ zajedno sa olimpijskim pobjednicima iz 1984. godine, Torvill i Dean. Sve ove godine ima status perspektivnog sportiste Kantona Sarajevo.

Nejla Karić
Nejla Karić 2001.g. članica Gradskog kluba vodenih sportova Sarajevo Osam godina se bavi plivanjem .Mnogobrojne uspjehe je postigla u protekloj takmičarskoj godini. U maju je učestvovala na Evropskom Seniorskom prvenstvu u Londonu, te je oborila seniorski državni rekord BiH na 1500 m slobodno. Ljetno državno prvenstvo je takođe zavšeno sa trostrukim prvakom države BiH. U julu je sa juniorskom reprezentacijom učestvovala na Evropskom juniorskom prvenstvu u Mađarskoj, te ostvarila zapažene rezultate. U decembru 2016. g u sklopu seniorske reprezentacije Bi H nastupa na Svjetskom seniorskom prvenstvu u malim bazenima, Windsdor-Kanada.Oborila je seniorski rekord BiH na 800m slobodno i juniorski rekord BiH na 400 m slobodno. Na međunarodnom mitingu Viktorija –Primorje u Rijeci 11.02.2017.je oborila Seniorski državni rekord BiH na 800m slobodno.Na Zimskom državnom prevenstvu održanom 10.-13.3. u Sarajevu oborila je dva seniorska državna rekorda i to na 400 m kraul i 1500 m kraul, te je isplivala normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će biti održano u augustu u Americi.Pored toga osvojila je 12 zlatnih i 2 srebrene medalje,te je ostvarila najvrijedniji rezultat u ženskoj konkurenciji. U toku su pripreme za sljedeca takmičenja koja slijede:Četveromeč(Hrvatska,Slovenija,Srbija i Bih),Balkanijada u Bugarskoj, Evropsko juniorsko u Izraelu i Svjetsko juniorsko u Americi. U svojoj kolekciji ima preko 500 medalja i 5 pehara sa raznoranih mitinga.
plivanje-
plivanje-
plivanje-
plivanje-
plivanje-